INSPIRIRAJU EUROPU

Pet hrvatskih tvrtki na elitnoj listi Londonske burze

17.06.2016 u 11:05

Bionic
Reading

Londonska burza objavila je u četvrtak ekskluzivnu listu 1000 malih i srednjih poduzeća čije poslovanje inspirira Europsku uniju. Na popisu se našlo pet kompanija iz Hrvatske – DIV, Šerif Export-Import, Gradatin, Logista i Pet-Prom

Listu uzornih malih i srednjih poduzeća Londonska burza objavljuje jednom godišnje kako bi potencijalnimulagačima predstavila tvrtke s najvećim potencijalom rasta.

Da bi neka tvrtka ušla na listu, potrebno je zadovoljiti stroge kriterije: mora biti privatna, registrirana na području Europske unije, s godišnjim prihodom između 20 i 300 milijuna eura te mora bilježiti rast prihoda u proteklih pet godina.

Pet hrvatskih tvrtki s liste ima prosječan godišnji promet od 37 milijuna eura i rast zapošljavanja od 38 posto, navodi se u izvještaju.

Najveća hrvatska tvrtka na listi je samoborski DIV u vlasništvu Tomislava Debeljaka, no zvijezda izvještaja Londonske burze je Šerif Export Import, zagrebačka tvrtka koja se bavi izvozom drva – poglavito bukve i hrasta. Tu kompaniju podrobno opisuje izvještaj Londonske burze.

'Tvrtka je osnovana tek 1990., ali trgovina je prisutna u obitelji tri generacije', opisuje Amor Baraković, direktor Šerifa, čije je temeljno poslovanje izvoz građevinske stolarije i namještaja, no u zadnje vrijeme bave se i obnovljivim izvorima energije i biomasom. Najveći su izvoznik drva u Egipat.

'Širenje poslovanja na dodatne sektore je najbolja prilika koju imamo. Druge prilike pružaju nam se na Dalekom istoku, tržištu koje je izvrsna alternativa za usporeno europsko tržište', rekao je Baraković. Njegova tvrtka lani je ostvarila prihod viši od 300 milijuna kuna s 30 milijuna kuna dobiti.

Britance je impresionirala i Logista, tvrtka koja je bavi distribucijom i mobilnim tehnologijama, a tu je i Gradatin, tvrtka koja se bavi zbrinjavanjem kućnog i industrijskog otpada. Posljednji kandidat s liste je Pet-Prom, tvrtka koja se bavi građevinom.