POPIJAČ O HRVATSKOJ ZBILJI:

'Pesimizam je potenciran nerazumljivim medijskim pristupom'

11.10.2011 u 16:33

Bionic
Reading

Hrvatska ima velike potencijale u kombinaciji visoke tehnologije i industrije, ocijenili su sudionici okruglog stola o proizvodnji i visokoj tehnologiji održanog u sklopu investicijskog foruma Invest in Croatia

Podsjećajući da Siemens već 10 godina permanentno ulaže u Hrvatsku, Bernhard Bauer, viši potpredsjednik njemačkog tehnološkog diva, naglasio je da prilikom investiranja promatraju tri perspektive: tržište, transparentnost poslovanja i resurse. Prema njegovim riječima, najveći industrijski potencijal Hrvatske su vrhunski inženjeri. 'Siemens u Hrvatskoj zapošljava 350 inženjera koji mogu raditi bilo gdje u svijetu.'

Osvrćući se na zatvaranje Siemensova pogona u Jankomiru, Bauer je rekao da se ta proizvodnja nije bila ekonomski opravdana. 'Siemens će tih 35 radnih mjesta preseliti u Kinu, ali će u Hrvatskoj proširiti aktivnosti koje zahtijevaju visok stupanj stručnih znanja u području istraživanja i razvoja uređaja za procesna mjerenja.' Bauer je najavio suradnju s Tvornicom željezničkih vozila Gredelj, koja bi za Siemens trebala sklapati lokomotive namijenjene najprije hrvatskom, a kasnije i izvoznim tržištima.

Salamon Berkowitz, glavni izvršni direktor mađarske prehrambene kompanije Traubi Magyarekao je da Hrvatska ima ogroman potencijal u proizvodnji hrane, ali da je potrebno pronaći odgovarajuće niše i više uložiti u marketinške aktivnosti. Naglasio je da je trenutačno proizvodnja hrane u Hrvatskoj preskupa, izražavajući bojazan od ulaska u Europsku uniju, u kojoj postoje viškovi hrane.

Ajit Singh, predsjednik indijske grupacije ACG Worldwide, koja je 2007. otvorila tvornicu tvrdih želatinastih kapsula Lukaps u Ludbregu, opisao je pozitivno investicijsko iskustvo u Hrvatskoj. 'Bio sam vrlo sretan i zahvalan kada sam otkrio da u ovoj državi postoje brojne prednosti koje ne postoje u većim državama. Na primjer možete upoznati važne ljude, pa i one u Vladi vrlo brzo', rekao je Sigh zahvalivši se posebno bivšem predsjedniku Mesiću koji je otvorio moderniziranu tvornicu u Ludbregu. Singh je izrazio posebno zadovoljstvo radnom snagom u Hrvatskoj. 'Hrvati vrijedno rade i uče pa mi nije trebalo puno da uvedem nove tehnologije i da posao postane profitabilan', rekao je Singh.

Ističući da u regiji postoji velika konkurencija zemalja u privlačenju investicija, Gaetano Massara, direktor marketinga i poslovnog razvoja za Južnu Europu multinacionalne korporacije General Electric, izrazio je uvjerenje da u Hrvatskoj postoji dobra prilika za ulaganje u visoke tehnologije. 'Nakon uvođenja EU standarda, investirati jedan euro u Hrvatskoj isplativije je nego investirati jedan euro u Indiji ili Brazilu', rekao je Massara, ističući da je za dodatno povećanje konkurentnosti najvažnije ulaganje u obrazovanje.

Potaknut optimizmom sudionika panela, potpredsjednik Vlade Đuro Popijač poručio je da su svi važni politički ciljevi u Hrvatskoj postignuti te da će Hrvatska vlastitim snagama ostvariti gospodarski oporavak. Osvrnuo se i na medijski pesimizam zaključujući da se radi o nerazumljivom pristupu.