klub crobex 10

Perjanice domaćeg biznisa lani s rezultatima za povijest. Kako bi tek bilo bez divljanja cijena, nestašica i rata u Ukrajini?

01.03.2023 u 18:57

Bionic
Reading

Visoka inflacija, ogromna globalna neizvjesnost, dobra turistička sezona te rat u Ukrajini četiri su glavna faktora koja su obilježila poslovnu 2022. godinu. Iako se zbog divljanja cijena te neizvjesnog sukoba na istoku Europe očekivalo brojne neželjene posljedice, najbolje domaće kompanije, čije dionice čine elitni burzovni klub Crobex 10 Zagrebačke burze, s udarima iz svijeta nosile su se jako dobro

Govoreći o rezultatima deset kompanija čije dionice nose epitet blue chip, može se primijetiti da su u 2022. zajedno ostvarile prihode od 38 milijardi kuna, što je 15 posto više nego 2021., dok su im ukupni rashodi rasli gotovo 17 posto, na 35 milijardi kuna. I prihodi i rashodi porasli su za pet milijardi kuna, što je očita posljedica inflacije koja je lani u Hrvatskoj bila na dvoznamenkastim razinama.

Utjecaj podivljalih cijena energenata, sirovina i troškova rada vidi se i na profitabilnosti kompanija, jer dok su neke prošlu godinu završile u gubitku, neke se imale rast dobiti, no ukupna prosječna razina dobiti pala je 11 posto. Pogledajmo kako su 2022., zadnju godinu prije uvođenja eura, odradile glavne domaće kompanije.

AD Plastik

  • +16
AD Plastik Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Solinski AD Plastik nije imao dobru godinu, u prvom redu zbog velike izloženosti Rusiji i tvornicama kojima upravlja u toj zemlji. Marinko Došen, šef AD Plastika, u izvještaju dostavljenom uz poslovne rezultate komentira da su brojke lošije od plana, no financijska konstrukcija ostaje stabilna. Rat u Ukrajini ostavio je posljedice, zbog čega se tvrtka okrenula europskom tržištu, a uz rat, pogodili su ih nestašica čipova, inflacija i opći rast troškova u svim segmentima.

'Geopolitička situacija i njezine posljedice najveći su rizici u trenutnom poslovanju, stoga je i dalje nužan oprez u planiranju i poslovanju. Troškovna efikasnost zasigurno će obilježiti godinu pred nama, a racionalizacija troškova zbog značajnog povećanja cijena bit će jedan od ključnih ciljeva (...) Ovo je jedno od najzahtjevnijih razdoblja u poslovanju, ali vjerujem da je najgore za nama', komentira Došen, čijoj su kompaniji poslovni prihodi lani pali za više od četvrtinu, na 826 milijuna kuna, pri čemu je neto rezultat bio minus 80 milijuna kuna.

Adris Grupa

  • +2
Maistra, dio Adris Grupe Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Iza Adris Grupe odlična je poslovna godina u kojoj su prihodi povećani za 15 posto te su iznosili 6,6 milijardi kuna, uz što je dobit porasla 37 posto, na 550 milijuna kuna. Rovinjski div, u čijem sastavu posluju Maistra, Cromaris, Croatia osiguranje, Abilia i Expertus, na kraju 2022. zapošljavao je 7200 ljudi te je najveći poslodavac među sastavnicama Crobexa 10.

Turistički dio Adrisova biznisa zaslužan je za najveći udio u prihodu i samo lani imali su promet od gotovo dvije milijarde kuna, što je 43 posto više nego 2021., ali i 11 posto više u odnosu na dosad rekordnu pretpandemijsku 2019. Croatia osiguranje, koje drži četvrtinu domaćeg tržišta osiguranja, lani je imalo dobit od 378 milijuna kuna te je prikupilo premiju od 3,72 milijarde kuna. Prehrambena tvrtka Cromaris radila je s 18 posto većim prihodom te je on iznosio 721 milijun kuna, a na razini godine prodali su 13.444 tone svježe ribe ili osam posto više nego 2021.

Arena Hospitality Group

  • +6
Arena Hospitality Group Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Pulska Arena Hospitality Group također je lani nadmašila rezultate iz 2019. godine rastom prihoda od čak 80 posto (852 milijuna kuna), no još uvijek sa skromnom dobiti od 36 milijuna kuna. Arena je posljednjih godina uvodila raznolikost u poslovanje i strateški iskoračila iz hrvatskog tržišta prema Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji i Austriji akvizicijom hotela Arena Franz Ferdinand Nassfeld.

'U godini pred nama nastavit ćemo jačati prisutnost Grupe u zemljama srednje i istočne Europe te ubirati plodove ulaganja u nadogradnju objekata u našem portfelju. Strateški važnim kapitalnim ulaganjima koja planiramo u 2023. unaprijedit ćemo ponudu luksuznih kampova, a u Zagrebu otvaramo novi art'otel', komentirao je Reuel Slonim, predsjednik Uprave.

Atlantic Grupa

  • +4
Emil Tedeschi, šef Atlantica Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Atlantic Grupa u prošloj godini ostvarila je 196 milijuna kuna neto dobiti, što je 43 posto manje nego godinu ranije, uz rast ukupnih prihoda za 11,7 posto, na 6,5 milijardi kuna. Prehrambeni div s gotovo 5400 zaposlenih najveći je rast prihoda od 20 posto (644 milijuna kuna) ostvario u segmentu pića, 16 posto rastao je segment kave, a dvoznamenkastim rastom i prometom od pola milijarde kuna hvali se i ljekarničko poslovanje pod brendom Farmacia.

'Nakon godina covida, 2022. je obilježila ruska agresija na Ukrajinu te je izazvala energetsku krizu, dodatne zastoje i nestašice u dobavnim lancima, uz značajna poskupljenja gotovo svih naših strateških sirovina i usluga. Ova smo poskupljenja samo djelomično uspjeli kompenzirati optimiranjem internih resursa te manjim dijelom povećanjem naših prodajnih cijena, što je, očekivano, dovelo do pada profitabilnosti', priznaje šef Uprave Emil Tedeschi.

Atlantska plovidba

Dubrovačka Atlantska plovidba, koja zarađuje novac brodarskim prijevozom diljem svijeta i flotom od 11 brodova za prijevoz rasutih tereta, lani je dohvatila prihode od 600 milijuna kuna i dobit od 54 milijuna kuna. Polovica svih tereta koje su lani prevezli odnosila se na ugljen, a preostali dio čine razni tereti, željezna ruda i žito.

Unatoč najavama recesije i pada potražnje za brodarskim prijevozom u svijetu, to se lani nije dogodilo te je godina zapravo bila vrlo dobra za industriju zbog snažnog rasta vozarina, ipak ponešto usporenog u zadnjem kvartalu.

Ericsson Nikola Tesla

  • +2
Gordana Kovačević, direktorica kompanije Ericsson Nikola Tesla Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Domaći ICT div Ericsson Nikola Tesla godinu je zaključio s prihodima od 2,2 milijarde kuna (1,7 posto više nego u rekordnoj 2021.) i dobiti od 119 milijuna kuna. Dobit je za trećinu manja nego 2021., što ne treba čuditi s obzirom na utjecaj divljanja cijena materijala, sirovina, energenata i radne snage.

Ericsson Nikola Tesla posluje i u Bjelorusiji, a negativan utjecaj zapadnih sankcija nametnutih toj zemlji kompenzirao se traženjem novih poslovnih prilika. Udjel izvoza u ukupnim prihodima zadržao se na visokoj razini od 56,7 posto, a u ovoj godini očekuje se daljnji nastavak trenda rasta potreba za ICT rješenjima, što kompaniji otvara prilike na tržištu.

Hrvatski Telekom

  • +2
Hrvatski Telekom, središnjica u Radničkoj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Promo/HT

U 2022. godini organski prihodi Hrvatskog Telekoma povećani su za 2,2 posto zahvaljujući kontinuiranom zamahu rasta u području osnovnih usluga mobilnih i fiksnih telekomunikacija, kako u Hrvatskoj, tako i u Crnoj Gori. Dobri rezultati ostvareni u prvoj polovici godine doveli su do povećanja organske EBITDA-e nakon najmova za 0,8 posto u 2022. godini.

Organska neto dobit veća je za 10,5 posto, prvenstveno kao rezultat normalizacije amortizacijskih troškova koji su najvišu razinu dosegnuli u prvoj polovici 2021. godine. Usprkos izazovnom gospodarskom okruženju, organska ulaganja ostala su na istoj razini kao prethodne godine i ukupno su iznosila 1,7 milijardi kuna (231 milijun eura) te su predstavljala daleko najveća ulaganja na tržištu.

Končar

  • +12
Gordan Kolak u razgovoru s novinarom tportala Zoranom Kordom Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Iza Končara je jedna od najboljih godina u povijesti poslovanja, a strelovit rast prihoda posljedica je pripajanja Dalekovoda. I bez konsolidacije tog građevinskog diva Končar je poslovao i više nego dobro uz rast prihoda za trećinu. Kad se u računicu doda Dalekovod, prihod je iznosio 5,4 milijarde kuna ili 53 posto više nego 2021., a ostvarena neto dobit je na razini od 308 milijuna kuna, što je za 40 posto više nego godinu ranije.

Nakon pripajanja Dalekovoda, Končar grupa zapošljava 4800 ljudi. 'Dobri rezultati ostvareni u 2022. realna su osnova da će u 2023. godini Končar nastaviti uzlazni trend u svim bitnim odrednicama poslovanja', smatra predsjednik Uprave Gordan Kolak.

Podravka

  • +23
Andrej Plenković posjetio Podravku Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Koprivnička Podravka, grupa u kojoj posluju Podravka, Belupo, Mirna, ljubljansko Žito i druge inozemne tvrtke, godinu za nama zaključila je prihodom od pet milijardi kuna, što je rast od 395 milijuna kuna ili 8,5 posto na razini godine. Neto dobit grupe iznosila je 369 milijuna kuna, za petinu više nego 2021., dok je operativna dobit (EBITDA) iznosila čak 707 milijuna kuna, što je također za petinu više.

'Proteklu godinu obilježili su napori za svladavanje tržišnih nestabilnosti koje je izazvao rat u Ukrajini, a koje su se osobito vidjele u snažnom i brzom rastu troškova sirovina, ambalaže i energije, uz ograničen pristup pojedinim tržištima. Rezultati pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima smo se suočili u prošloj godini. Istodobno, uspjeli smo pronaći nove tržišne prilike, zbog čega je više od 40 posto ukupnog porasta prodaje došlo od rasta prodaje u segmentu gastro kupaca', komentira Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Valamar Riviera

  • +14
Dalmacija [PLACESHOTEL] by Valamar Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Najveća hotelska grupa u Hrvatskoj, Valamar Riviera, godinu je zatvorila s 2,5 milijardi kuna prihoda, što je rast od velikih 800 milijuna kuna. Ostvarena je i dobit od 160 milijuna kuna, gotovo upola više nego 2021. Pred tvrtkom je i veliki investicijski ciklus u kojem će se uložiti više od 70 milijuna eura.

'Bez obzira na daljnje inflatorne pritiske i geopolitičke napetosti, vidimo pozitivne učinke uvođenja eura i ulaska Hrvatske u šengenski prostor te uz pozitivna očekivanja intenzivno radimo na pripremi turističke sezone', izjavio je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.