PRIVATIZACIJSKI PLANOVI

Pejnović: Iduće godine novi pokušaj prodaje HPB-a

25.09.2014 u 15:15

Bionic
Reading

Hrvatska planira iduće godine ponovo pokušati privatizirati Hrvatsku poštansku banku (HPB), najavio je danas za Reuters Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI)

'Nismo zadovoljni ovogodišnjom provedbom privatizacijskih planova jer je nekoliko pokušaja, uključujući HPB, iz različitih razloga završilo neuspjehom. Zato ćemo 2015. ponovo pokušati s privatizacijom', istaknuo je Mladen Pejnović u razgovoru za Reuters.

Vlada je u prosincu 2013. odbila ponudu austrijske Erste Bank za HPB, 'tešku' 790 milijuna kuna. HPB drži otprilike pet posto hrvatskog bankarskog tržišta, od kojeg je čak 90 posto u stranim rukama.

Vlada bi plan privatizacija za iduću godinu trebala usvojiti u listopadu, a po Pejnovićevim riječima, uz HPB, ponovo će se pokušati prodati i proizvođača umjetnih gnojiva Petrokemiju, kao i nekoliko turističkih poduzeća.

Ovogodišnji pokušaj privatizacije Petrokemije završio je neuspjehom, kao i prošlogodišnji pokušaj prodaje HPB-a.

'U slučaju Petrokemije nijedan ulagač nije bio spreman prihvatiti uvjete prodaje vezane za cijenu plina i za očuvanje radnih mjesta", navodi Pejnović. Vlada je, kaže, počela s restrukturiranjem Petrokemije, uključujući planirano umirovljenje oko 500 radnika, i nada se da "će naći ulagača koji će dovršiti dokapitalizaciju kompanije', kaže čelnik DUUDI-ja.

Neuspješan je bio i pokušaj prodaje državne zrakoplovne kompanije Croatia Airlines (CA) krajem prošle godine. Pejnović tumači da prije novog pokušaja kompaniju treba restrukturirati.

Reuters napominje da je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju u srpnju prošle godine privatiziran samo najveći osiguravatelj Croatia Osiguranje, koji je prodan domaćoj grupi Adris za nekih 900 milijuna kuna.

Pejnović kaže da Vlada očekuje da će privatizacijama i neto dobiti poduzeća u kojima država ima udio namaknuti nekih tri milijarde kuna proračunskih prihoda.

U planu je Vlade i ponuda na domaćem tržištu dionica manjinskih udjela u pojedinim poduzećima, poput Končara i Hrvatskog telekoma.

'Naš je cilj također oživjeti domaće tržište kapitala', objašnjava čelnik DUUDI-ja.