NA GODIŠNJOJ RAZINI

Pad maloprodaje za 12,8 posto

09.11.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u rujnu bilježi pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini - u odnosu na kolovoz bio je nominalno manji za 7,7 posto, a realno za 7,8 posto, dok je prema prošlogodišnjem rujnu nominalno i realno bio manji za 12,8 posto, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS)

Kumulativno, promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u razdoblju od siječnja do rujna ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nominalno je bio manji za 14,3 posto, a realno za 15,6 posto.

Statistički podaci po trgovačkim strukama pokazuju da je u rujnu u odnosu na kolovoz zabilježen nominalni pad prometa u šest trgovačkih struka.

Najveći je pad pritom zabilježen u trgovini motornih goriva i maziva, za 20,9 posto. U trgovini u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnih namirnica, u kojima se ostvaruje više od trećine ukupnog prometa, u rujnu je prema kolovozu promet nominalno pao za 16,9 posto, a u trgovini ostalih živežnih namirnica u specijaliziranim prodavaonicama, za 15,7 posto.

Rast prometa na mjesečnoj je razini zabilježen pak u 12 trgovačkih struka, a najviši je u rujnu u odnosu na kolovoz porastao promet u trgovini motornih vozila, za 35,5 posto.

No, maloprodaja motornih vozila na godišnjoj razini bilježi najveći pad i u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine nominalno je prodaja vozila pala za 55,7 posto.

Nekoliko je trgovačkih struka koje na godišnjoj razini bilježe pad prometa veći od 20 posto, primjerice prodaja ostalih živežnih namirnica u specijaliziranim prodavaonicama, za 37 posto, ili ostale nespecijalizirane prodavaonice, za 24,1 posto.

I dvije struke s najvišim udjelom u ukupnoj maloprodaji u rujnu su na godišnjoj razini zabilježile pad prometa, prodaja motornih goriva i maziva za 15,2 posto, a nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama za 1,3 posto.

Početak pak školske godine odrazio se i na statistiku maloprodaje pa je promet u prodaji knjiga, novina, papirnate robe i pisaćeg pribora porastao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz za 12,5 posto, a u odnosu na prošlogodišnji rujan nominalno za 17,2 posto.