RASTU CIJENE DIONICA

Oživljavanje gospodarstva ohrabrilo ulagače na burzama

20.01.2013 u 17:24

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući naznakama jačanja američkog i kineskog gospodarstva, kao i nešto boljim poslovnim rezultatima kompanija nego što se očekivalo

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,2 posto, na 13.649 bodova, a S&P 500 indeks 0,9 posto, na 1.485 bodova, što su najviše razine tih indeksa od prosinca 2007. godine. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,3 posto, na 3.134 boda.

Dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo makroekonomskim podacima koji ukazuju na jačanje dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog.

Prošlotjedna izvješća ukazuju na stabilan oporavak američkog tržišta rada i nekretnina, dok je rast kineskog gospodarstva u četvrtom tromjesečju ubrzao na 7,9 posto na godišnjoj razini, nakon 7,4-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.

To je prvo ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon sedam tromjesečja usporavanja.

'Podaci iz Kine, kao i naznake oporavka gospodarstva u SAD-u i stabilizacije eurozone, daju ulagačima osjećaj sigurnosti i potiču nadu u jačanje potražnje za ključnim sirovinama', kaže Tomomichi Akuta, analitičar u tvrtki Mitsubishi UFJ Research and Consulting.

Pozitivno su na tržište utjecali i nešto bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i banaka ostvareni u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Neke su banke, poput Citigroupa i Bank of America, razočarale, dok su druge – Goldman Sachs, JPMorgan i Morgan Stanley – oduševile.

Slično je i s kompanijama, pa je, primjerice, General Electric svojim rezultatima nadmašio očekivanja analitičara, dok je Intel podbacio s procjenama daljnjeg poslovanja.

Unatoč ne baš blistavim kvartalnim izvješćima, analitičari su blago povećali procjene poslovnih rezultata kompanija.

U najnovijoj anketi Reutersa očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su prije tjedan dana očekivali rast za 1,9 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 posto, na 6.154 boda, a pariški CAC 0,9 posto, na 3.741 bod. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,2 posto, na 7.702 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1 posto, na 10.913 bodova, što je već 10. tjedan zaredom kako taj indeks raste.