kriza troškova

Ovo su najskuplji gradovi na svijetu, čak dva su vrlo blizu Hrvatske

30.11.2023 u 20:50

Bionic
Reading

Singapur i Zürich ove godine su podijelili titulu najskupljih svjetskih gradova, izvijestio je Economist Intelligence Unit (EIU) u četvrtak, a slijede ih Ženeva, New York i Hong Kong, uz upozorenje da globalna kriza troškova života još nije gotova

Prosječne cijene globalno su porasle za 7,4 posto godišnje u lokalnoj valuti za preko 200 uobičajenih dobara i usluga, što je pad s prošlogodišnjih rekordnih 8,1 posto, ali i dalje 'značajno više od trenda u razdoblju od 2017. do 2021. godine', navodi se u izvješću.

Singapur je ponovno zauzeo vrh ljestvice - deveti put u posljednjih 11 godina - zbog visokih cijena u nekoliko kategorija.

Ova država ima najviše cijene prijevoza na svijetu zbog stroge kontrole vlade nad brojem automobila. Također spada među najskuplje za odjeću, prehrambene proizvode i alkohol.

Uspon Züricha odražava snagu švicarskog franka i visoke cijene namirnica, kućanskih potrepština i rekreacije, navodi se.

  • +3
Singapur Izvor: Profimedia / Autor: - / Panthermedia / Profimedia

Ženeva i New York dijele treće mjesto dok je Hong Kong peti, a Los Angeles šesti.

Azija i dalje u prosjeku bilježi relativno manje povećanje cijena u usporedbi s drugim regijama, ističe se.

Kineski gradovi pali su na toj rang-listi, pri čemu su četiri grada - Nanjing, Wuxi, Dalian i Peking - među najvećim 'gubitnicima', uz Osaku i Tokio u Japanu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'