LIDERICE POSLOVNE SCENE

Ovo su najmoćnije žene hrvatskog biznisa

  • Autor: Petra Sjauš
  • Zadnja izmjena 04.12.2014 15:51
  • Objavljeno 04.12.2014 u 15:51
Ljerka Puljić, Gordana Kovačević i Daniela Franić

Ljerka Puljić, Gordana Kovačević i Daniela Franić

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic /Boris Scitar/Vecernji list /Slavko Midzor

Časopis Lider objavio je svoju listu 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Prvo je mjesto već desetu godinu zaredom pripalo Ljerki Puljić, starijoj izvršnoj potpredsjednici u Agrokoru, a iza nje je Gordana Kovačević, koja već desetljeće stoji na čelu Ericssona Nikola Tesla. Na trećem je mjestu Daniela Franić, šefica Zagrebačkog holdinga. Onima koje drže prvih deset pozicija na listi priznanje je uručeno na konferenciji 'Žene u biznisu 2014.'

'Žene nisu pozicionirane u biznisu kako zaslužuju. Ženska je populacija puno uspješnija od muške u procesu obrazovanja, od osnovne škole pa do fakulteta. Međutim, nakon diplome dio njih se izgubi u radnoj snazi', smatra Ljerka Puljić

'Kod žena treba osvijestiti hrabrost i odlučnost, a dodala bih i da bi žene trebale bili malo manje beskompromisne', kazala je Puljić.

'Ja sam primjer osobe koja ruši sve stereotipe, a takva je i kompanija koju vodim. Naime, Ericsson Nikola Tesla u upravi ima 100 posto žena', ponosno je istaknula Gordana Kovačević, koja je i lani bila na drugom mjestu Liderove liste najmoćnijih žena hrvatskog biznisa.

'Ne razmišljam više o tome da kao žena radim u muškom svijetu. Svi maju mogućnost raditi promjene; treba početi od sebe', kazala je Kovačević.

Na pitanje bi li joj bilo teže započeti karijeru danas ili je to bilo lakše prije 10 godina, Kovačević je rekla kako je svaka godina jednostavno drugačija i donosi svoje mogućnosti da se ostvari rast i razvoj.

'Probajmo na krizu gledati kao na izazov za rješavanje nekih ključnih promjena', poručila je Kovačević i naglasila kako promjene nikad više neće biti tako spore kao što su bile one u prošlosti.

Treće mjesto na Liderovoj listi pripalo je Danieli Franić, koju je afera Agram lansirala na mjesto šefice Zagrebačkog holdinga. Iza nje se nalazi Tea Martinčić, koja je nedavno preuzela vodstvo Hypo banke. Slijedi je Mladenka Grgić, predsjednica Nadzornog odbora Euroherc osiguranja. Na šestom je mjestu, kao i lani, Iva Balent, direktorica marketinga u Agrokoru. Sedmo mjesto pripalo je Ladi Tedeschi Fiorio, mlađoj sestri vlasnika Atlantica i potpredsjednici Nadzornog odbora. Osmu poziciju drži Vedrana Jelušić Kašić, koja vodi hrvatski ured Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Iza nje je Malin Elisabeth Holberg, koja se nalazi na čelu uprave Tele2, dok je deseto mjesto pripalo Gordani Deranji, predsjednici Uprave pulskog Tehnomonta i odnedavno predsjednici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!