LIDEROVA LISTA

Ovo je najmoćnija žena hrvatskog biznisa

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 15:57
  • Objavljeno 01.12.2016 u 11:51
Gordana Kovačević

Gordana Kovačević

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Poslovni tjednik Lider i ove je godine napravio top-listu najmoćnijih žena hrvatskog biznisa koje upravljaju imovinom vrijednom 36 milijardi eura. Na prvom je mjestu i dalje Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle koja je lani na tronu zamijenila Ljerku Puljić, stariju izvršnu potpredsjednicu Agrokora

Uz Gordanu Kovačević, u top 10 ušle su Iva Balent, direktorica marketinga Agrokora, Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Anita Letica, predsjednica Uprave Phillipa Morrisa Zagreb, Mladenka Grgić, predsjednica Nadzornog odbora Euroherc osiguranja, Lada Tedeschi Fiorio, zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Atlantic grupe, Ružica Vađić, predsjednica Uprave Auctora, Maria Anargyrou Nikolić, glavna direktorica tvrtke Coca-Cola HBC Adria i Gordana Deranja, prva žena na čelu HUP-a i predsjednica Uprave Tehnomonta.

Na prva tri mjesta na listi situacija se nije promijenila, u sredini je bilo nekih pomicanja, a dvije su nove žene među najmoćnijima Ružica Vađić, predsjednica Uprave Auctora koji je postao većinski dioničar Medike i Maria Anargyrou Nikolić, glavna direktorica Coca-Cole HBC Adria.

Istraživanje Lidera pokazuje da ukupna upravljačka moć tristo najmoćnijih žena raste, ali stanje na vodećim pozicijama nije takvo.

Pedeset predsjednica uprava u 2015. upravljalo je portfeljem za trećinu slabijim nego dvije godine prije. Žene su na čelna mjesta u tvrtkama postavljene u jeku krize. Danas se ženska moć pedeset predsjednica uprava vratila na pretkrizni iznos iz 2008. godine.

Najmoćnije žene u biznisu okupile su se danas na istoimenoj konferenciji u Zagrebačkom kazalištu mladih kako bi podijelile svoja uspješna poslovna iskustva i inspirirale pojavu novih ženskih lica na najvišim položajima na kojima su još uvijek zastupljeniji muškarci.

Kolinda Grabar Kitarović na konferenciji Žene u biznisu Davor Višnjić / PIXSELL

Kolinda Grabar Kitarović na konferenciji Žene u biznisu Davor Višnjić / PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić

Grabar-Kitarović: Često žene same sebi nameću ograničenja

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović okupljenim je poduzetnicama poručila da su njihova i iskustva drugih žena u poduzetništvu iznimno dragocjena i da svaka od njih zapravo najviše svojim uspjehom promovira da i žene u poduzetništvu mogu postizati jednako dobre rezultate kao i muškarci, ako ne i bolje.

'Najviše zabrinjava to što često same žene sebi nameću ograničenja i ne dopuštaju si da se razviju, a neka istraživanja pokazuju i da gotovo 90 posto žena imaju afinitete prema svim djelatnostima osim prema znanosti. Takve stavove trebamo mijenjati jer drugačije dolazimo do situacije da mlade djevojke zbog odgoja da za nešto jesu ili nisu sposobne danas odustaju od STEM područja i drugih prirodnih znanosti, a to nije dobro jer se to u svijetu ubrzano razvija', naglasila je Grabar-Kitarović dodajući da prisutne žene na Konferenciji dokazuju da mogu biti uspješne.

Poručila je i da nijedno društvo, pa ni hrvatsko ne smije dopustiti da se u njegovom razvoju i razvoju gospodarstva koristi samo 50 posto potencijala. Spomenula je i porast nasilja nad ženama koje se, po njenoj ocjeni, također može smanjiti samo promjenom odgoja djece od samog početka.

'Za ulogu žene u hrvatskom društvu i biznisu važna je i uloga države koja mora raditi na stvaranju poslovne klime i jednakih prilika za sve, a važno je uvažavanje socijalne osjetljivosti i socijalne jednakosti', kazala je Grabar-Kitarović čestitajući poduzetnicama i poručujući da podržava sve njihove aktivnosti.

Iva Balaban, Lana Bedeković Rosandić, Jasminka Herceg, Renata Nevidal, Sabrina Tenerelli i Dino Ivan Dogan Davor Višnjić / PIXSELL

Iva Balaban, Lana Bedeković Rosandić, Jasminka Herceg, Renata Nevidal, Sabrina Tenerelli i Dino Ivan Dogan Davor Višnjić / PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić


EBRD financira žene poduzetnice

O ulozi žena u biznisu na Konferenciji je govorila i Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, koja je istaknula da je uloga žena u gospodarstvu velika suvremena globalna tema jer žene puno doprinose svojim radom na svim razinama.

'Žene imaju razvojni pristup, uvijek su stvarale i pokretale svijet, sklonije su brzom reagiranju u rješavanju problema, što se posebno pokazalo u kriznom vremenu prošlih godina, sklonije su inovacijama i suradnji. Na upavljačkim pozicijama pridonose raznolikosti mišljenja i boljem odlučivanju te ih je zbog svega toga bitno poticati na poduzetništvo', poručila je Jelušić Kašić.

Kazala je da EBRD u Hrvatskoj ima program financiranja za žene poduzetnice u sklopu kojeg su sa dvije komercijalne banke 2015. godine s 15 milijuna kuna kreditirale razne edukacijske i savjetodavne projekte za žene poduzetnice.

Poručila je i da je bitno da i same tvrtke i žene rade na stvaranju liderica u svojim sredinama vjerujući da u Hrvatskoj ima jako puno sposobnih žena za koje će se tek čuti.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović kazao je da će se u sklopu Konferencije 12. godinu za redom dodijeliti i nagrade za najmočnije žene u hrvatskom biznisu, što je i ove godine, po drugi puta, predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Najmoćnija žena hrvatskog biznisa u izboru Lidera Gordana Kovačević kazala je da je ta nagrada motivira te poručila i svim drugim ženama da se može uspjeti i da žene svojim trudom i odgovornošću mogu postići dobre rezultate.

Za svoju kompaniju Ericsson Nikolu Teslu istaknula je da je po postotku žena na odgovornim funkcijama ispred globalnog Ericssona i brojnih drugih kompanija u ICT sektoru u kojemu je omjer muškaraca i žena 8:2.

'Znamo da se žene teže odlučuju za prirodne znanosti, pa i za ICT-sektor, ali im poručujem da je i to kao i STEM područje vrlo motivirajuće i ako se toga ozbiljno uhvate sigurno mogu brzo uspjeti u poslu', zaključila je Kovačević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!