PRESTIŽNA LISTA

Ovo je najbogatiji Slovenac, pogledajte tko se još uspeo na listi najimućnijih

23.11.2023 u 18:35

Bionic
Reading

Imovina 100 najbogatijih Slovenaca dosegnula je ove godine 8,7 milijardi eura, porastavši za 8,7 posto u odnosu na prošlu godinu. Na vrhu ljestvice dogodila se promjena: prednjači obitelj Igora Laha, čija se imovina procjenjuje na 385 milijuna eura

Prema analizi časopisa Finance Manager, imovina Laha i njegove obitelji porasla je za 45 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 119 milijuna eura, što je najveći skok na ljestvici.

Lahova se imovina u četiri godine učetverostručila, čemu je najviše pridonio velik rast vrijednosti njegove tvrtke Steklarna Hrastnik, koja za ovu godinu predviđa neto dobit od 22 milijuna eura.

Finance Manager procjenjuje vrijednost Steklarne na gotovo četvrt milijarde eura. Drugi važan dio imovine su nekretnine, uključujući poslovne zgrade u Ljubljani, objedinjene pod fondom Ceeref. Između ostalog, Lahove tvrtke posjeduju udjele u državnim elektrodistribucijskim poduzećima.

Drugo mjesto dijele Iza Sia Login, do ove godine devet puta vodeća, i Samo Login s imovinom od po 345 milijuna eura, koliko je iznosila i lani. Iza Sia bi i dalje bila na vrhu da časopis nije podijelio njihovu imovinu na dva dijela nakon što su se privatno razišli. Većina njihovog bogatstva dolazi od prodaje tvrtke za proizvodnju mobilnih aplikacija i videoigara Outfit7 te dividendi koje su sami sebi isplatili tijekom godina u kojima su joj bili vlasnici.

Na četvrtom mjestu je Boštjan Bandelj, vlasnik tvrtke za trgovinu emisijskim jedinicama Belektron (276 milijuna eura), a na petom obitelj Šešok, koja, među ostalim, posjeduje grupaciju Iskra (270 milijuna eura).

Na listi top 10 slijede Vesna i Dari Južna (268 milijuna eura), Jure Knez (243 milijuna eura), Damian Merlak (236 milijuna eura), Joc Pečečnik (218 milijuna eura) te Igor Akrapovič i obitelj Boscarol (213 milijuna eura).

Rast ukupne imovine stotinu najbogatijih bio je skromniji nego u prethodne dvije godine. Glavni razlog tomu je borba s rastućim troškovima u tvrtkama koje posjeduju. Zbog toga su profitne marže pod pritiskom, što koči rast procijenjene imovine, navodi časopis.

Tportal je i na WhatsAppu!

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Prag za ulazak na ljestvicu porastao je s prošlogodišnjih 33,3 na 35,2 milijuna eura. Među njih stotinu su četiri pridošlice i šest povratnika. Najistaknutije novo lice je kapetan nogometne reprezentacije Jan Oblak, čija se vrijednost procjenjuje na 38,9 milijuna eura. Pridružio se trojici sportaša s uspješnim karijerama u američkim profesionalnim ligama, Luki Dončiću, Goranu Dragiću i Anžeu Kopitaru.