POLITIČARI O VEZI ROHATINSKI - TODORIĆ

Ovo će narušiti guvernerov imidž principijelne osobe

30.08.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Tvrtka Agrokor kupila je gubitašku tvrtku supruge guvernera Željka Rohatinskog, a u vlasništvu te tvrtke je i kuća na zagrebačkom Bukovcu, što znači da guverner doslovno stanuje u objektu Agrokora, otkriće je današnjeg broja Poslovnog dnevnika. Je li se time guverner našao u situaciji koja može utjecati na njegovu poziciju te koje su moguće posljedice? Pitali smo za komentar nekoliko opozicijskih političara

Za komentar otkrića Poslovnog dnevnika, da je Agrokor kupio gubitašku tvrtku guvernerove supruge u čijem je vlasništvu i njihova privatna kuća na zagrebačkom Bukovcu, zamolili smo nekoliko opozicijskih političara.

'To je dosta nezgodna situacija za guvernera Rohatinskog i nepotrebna akvizicija od Agrokora. Ako se željelo nekome pomoći, mislim da se ne bi trebalo raditi na ovakav način. Nije pitanje treba li zbog toga guverner podnijeti ostavku, jer mu mandat ionako uskoro istječe, nego je ovakav događaj neprimjeren za širu društvenu scenu', komentirao je HNS-ov gospodarski strateg Dragan Kovačević činjenicu da guverner odnedavna živi u kući koja je zapravo u vlasništvu najveće hrvatske kompanije, Todorićeva Agrokora.

Kovačević smatra kako je transakcija oko poduzeća Romah 'nepotrebna' i za Agrokor i za guvernera, iako je tvrtka bila u vlasništvu supruge. 'Sada se otvara prostor za razna događanja, Agrokor je mogao sebi špeditersku tvrtku napraviti na drukčiji način, a ni Rohatinski se neće materijalno spasiti od prodaje tvrtke koja je bila u gubitku. Bilo bi mi drago da guverner nije ni znao za ovu transakciju', zaključio je Kovačević.

Ovo će se dosta negativno odraziti na guvernerov imidž, upozorava Ljubo Jurčić. 'Guverner je monetarna vlast, jedan od stupova suvereniteta društva. Očekivanja javnosti slična su prema guverneru kao i predsjednici Vlade. Rohatinski je stekao status u društvu kao principijelna osoba, dao je ljudima nadu da u Hrvatskoj postoji 'čvrsto sidro' i zato mi je žao što se doveo u takvu situaciju, percepcija javnosti o guverneru bit će dosta narušena', komentirao je Ljubo Jurčić za tportal.

SDP-ovi političari Branko Grčić i Gordan Maras nisu bili upoznati s pričom pa su se suzdržali od komentara, kao ni šef liberala Darinko Kosor koji je prvi licitirao guvernerovim imenom na HSLS-ovoj izbornoj listi, a sada je poručio kako 'HSLS nema nikakve veze s guvernerom'. Rohatinski je ovoga proljeća spekulacije o političkom angažmanu demantirao uz najavu da priprema teren kako bi nakon isteka mandata, u šezdesetoj godini života htio otići u privatni biznis 'da zaradi neki novac'.