PRILIKA ZA NOVE POSLOVE

Otvoreno predstavništvo HGK u Afganistanu

14.07.2010 u 09:17

Bionic
Reading

Hrvatska gospodarska komora (HGK) otvorila je u utorak svoje predstavništvo u glavnom gradu Afganistana Kabulu, izvijestili su iz HGK. Afganistan je početak snažnije prisutnosti Hrvatske na području Srednje Azije, istaknuo je tom prigodom predsjednik HGK Nadan Vidošević

Naglasio je kako Hrvatska mora otvarati nova tržišta, kako se, uvažavajući europsko tržište, što prije mora okrenuti i drugim velikim svjetskim tržištima, poput Kine, Indije, Brazila i Rusije, arapskom svijetu i čitavom nizu drugih zemalja, odnosno tržišta tzv. pokreta nesvrstanih.

Vidošević je zahvalio 15. kontingentu Hrvatske vojske koja djeluje u okviru ISAF-a te istaknuo kako je osmogodišnje iskustvo i rad na terenu s afganistanskim narodom temeljna pretpostavka za početak gospodarske suradnje, a rezultat toga je i predstavništvo HGK u Kabulu.

Dozvolu za rad predstavništva HGK Vidoševiću je uručio potpredsjednik afganistanske Trgovinske i industrijske komore Khan Jan Alokazai koji je istaknuo da je suradnja s Hrvatskom od velike važnosti za Islamsku Republiku Afganistan.

Nakon otvaranja predstavništva HGK, u Kabulu je održan i Hrvatsko-afganistanski gospodarski forum na kojemu je predstavnicima 11 hrvatskih tvrtki omogućen razgovor s potencijalnim poslovnim partnerima.

U hrvatskom gospodarskom izaslanstvu su predstavnici Agencije Alan, tvrtki Birotehna, Dalekovod, DOK ING, Hittner, Instrumentaria, Jacquard, Podravka, Ventilator Group, HCR-CTRO i predstavnici Klastera za humanitarno razminiranje

Kako ističu iz HGK, Hrvatska je među samo sedam država s licencijom za pristup svim natječajima u Afganistanu, a to do sada imaju SAD, Kanada, Pakistan, Tadžikistan, Rusija i Indija. Predstavništvo u Afganistanu HGK je otvorio temeljem iskazanog interesa članica te činjenici da je to zemlja velikih investicijskih potencijala.

Naime, Afganistan je zemlja koja je otvorena za ulazak stranih kompanija, a u kojoj nedostaje svih vrsta roba - hrane, odjeće, obuće, lijekova, poljoprivredne mehanizacije, strojeva, električnih uređaja, itd.

Zanimljivi su i veliki infrastrukturni projekti, osobito u cestogradnji, mostogradnji, vodoopskrbi i odvodnji, proizvodnji i distribuciji električne energije, a postoje brojne poslovne mogućnosti i kroz projekte koje financira NATO savez (za 2010. u vrijednosti 460 milijuna eura), kao i civilne projekte koje financiraju Afganistan, SAD i države EU, izjavio je direktor predstavništva HGK u Kabulu Stanko Dunatov.

Hrvatska gospodarska komora potpisala je i Sporazum o suradnji s afganistanskom Trgovinskom i industrijskom komorom čime su ispunjeni preduvjeti za dobivanje svih natječaja koji se raspisuju u Afganistanu. ističu iz HGK.