OGORČENI RADNICI PLIVE

'Otpremnina od 300.000 kuna je laž'

10.02.2009 u 12:38

Bionic
Reading

Prosječna otpremnina u Plivi nije 300.000 nego je upola manja, tvrdi grupa radnika koji se nalaze među 790 djelatnika koji će dobiti otkaz

Porukom pod naslovom 'Istina o Plivinim otpremninama' radnici su se putem maila obratili medijima. Ulogu glasnogovornika preuzeo je veterinarski tehničar Silvio Zednik iz biotehnološkog odjela.

Nakon što je 27 godina proveo u Plivi, čitav svoj radni vijek, Zednik je saznao da je na 'listi za odstrel' prije sedam dana.

'To mi je u povjerenju rekao jedan moj kolega. Želio je da se spremim za neizbježno', kaže Zednik. Međutim, teže od otkaza pogodili su ga, ističe, medijski napisi kako će 790 zaposlenika Plive primiti prosječne otpremnine od 300.000 kuna

Osim što to nije istina, tvrdi Zednik, predsjednik Uprave Plive Mato Bolanča svojim sada bivšim djelatnicima napravio je magareću uslugu kad je izišao s astronomskim iznosima jer će svi misliti da su zaradili velik novac i puno teže će naći novo zaposlenje.

Radnik s neto osobnim dohotkom od sedam tisuća kuna i sa 27 godina radnog staža, kaže Zednik, dobit će otprilike 200.000 kuna, i to umanjeno za porez. Ima i onih čija su primanja i 30.000 kuna, što je temelj za veliku otpremninu, ali njihov broj je zanemariv. Prosjek osobnog dohotka za 790 ljudi koji će dobiti otkaz je oko šest tisuća kuna, tvrdi Zednik.

'Kolege koji su već bili na razgovoru za otpremnine, za 25 godina rada dobili su neto 160.000-180.000 kuna', kaže Zednik koji još ne zna kolikim će ga darom nagraditi Pliva za 27 godina vjernosti.

Predstavnica sindikata energetike, kemije i nemetala Jasenka Maloseja izjavila je za HTV kako je sindikat zadovoljan financijskim dijelom dogovora s Upravom Plive. Naglasila je kako su kolektivnim ugovorom tvrtke otpremnine za zaposlenike uređene u većem iznosu od zakonski propisanih. Također je dodala da je u ovom paketu otpremnina sindikat dogovorio još veće otpremnine nego što je to po kolektivnom ugovoru tvrtka dužna isplatiti. Za radnike s profesionalnim oboljenjima, odnosno invalide rada, dogovorena je otpremnina i do četiri puta veća od otpremnine koju bi inače trebali dobiti

Maloseja je podsjetila i na to da su jučer objavljeni bruto iznosi otpremnina iz kojih se plaća 45 posto poreza. Dodala je kako je možda bilo nespretne interpretacije visine iznosa. Veće iznose otpremnina dobit će pojedinci, a iz izjava se možda može iščitati da će to biti za većinu radnika koji će dobiti otkaz.

Iz Plive su se na optužbe radnika očitovali kratkim komentarom u kojem stoji da radi zaštite osobnih podataka svojih zaposlenika nisu u mogućnosti komentirati pojedinačne iznose, no kako stoje iza svih podataka o bruto iznosima koji su jučer izneseni na konferenciji za medije.