SIGURNOST NA CESTAMA

Otkriveni alarmantni podaci o stanju hrvatskog voznog parka

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 18.04.2018 17:17
  • Objavljeno 18.04.2018 u 17:17
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

‘Čak 30 posto automobila starijih od 10 godina tehnički neispravno, tj. na njima je utvrđena jedna ili više neispravnosti’, naglasio je Goran Pejić pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske na konferenciji ‘Sigurnost cestovnog prometa’ koja se održala u zagrebačkom hotelu Esplanade

U predavanju o tehničkoj pouzdanosti vozila kao čimbenika sigurnosti u prometu na cestama Plejić je naveo niz podataka koji ukazuju na loše stanje voznog parka. Upozorio je na činjenicu da je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju uvezeno gotovo 200.000 rabljenih vozila.

‘U prošloj godini prosječna starost osobnih automobila iznosila je trinaest godina. Rezultati istraživanja koje je proveo Centar za vozila Hrvatske (CVH) pokazali su kako prošle godine, gotovo 45.000 osobnih automobila na tehničkom pregledu nije prošlo zbog neispravnih pneumatika, čija je ispravnost jedan od najvažnijih čimbenika sigurnosti u prometu’, rekao je Pejić.

Iznimno su alarmantni rezultati istraživanja na projektu ‘Provjera tehničke ispravnosti vozila koja sudjeluju u prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama’ čiji je nositelj bio CVH.

Rezultati su pokazali kako je 42,17 posto automobila, koji su u tom periodu sudjelovali u prometnoj nesreći sa smrtno stradalim osobama, u trenutku nesreće bilo tehnički neispravno. Uzimajući u obzir težinu utvrđenih neispravnosti, može se zaključiti da je kod 10 do 12 posto nesreća mogući uzrok bila tehnička neispravnost automobila.

Goran Pejić

Goran Pejić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić

Kao usporedni primjer uzeto je istraživanje u Njemačkoj, gdje je taj postotak dvostruko manji. Pokrovitelj ovog Projekta je Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, a sudionici su bili Hrvatski autoklub, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet prometnih znanosti.

'Tehnički pregled vozila služi utvrđivanju ispravnosti vozila što ima direktan učinak na sigurnost ne samo vozača, nego svih sudionika u prometu. Kroz sva istraživanja i projekte želimo staviti naglasak na to koliko je važno da vozilo bude tehnički ispravno, jer ponekad ispravna odluka vozača ne može pomoći, ako upravlja neispravnim vozilom’, istaknuo je Pejić.

Predavanjem se istaknuo utjecaj tehničkog stanja vozila na sigurnost u prometu, a zaključeno je kako je potrebno provesti detaljnu stručnu analizu prometnih nesreća u slučajevima sa smrtno stradalim osobama u kojima se pozornost treba staviti na stanje vozila.

  • +7
  • +4

Prometna gužva na ulasku u Split

Izvor: Cropix / Autor: Dalmatinski portal

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!