ČAROBNJAK ČAČIĆ

'Otkad je počela kriza, nismo se jeftinije zadužili'

03.11.2012 u 10:26

Bionic
Reading

Stručnjaci Hrvatske eletroprivrede posljednjih su dana obilazili europske financijske centre u potrazi za kupcima obveznica kojima bi spasili posrnulog hrvatkog energetskog diva. Ponudili su obveznica u vrijednosti od 500 milijuna dolara, bez jamstva države. Plasirali su sve obveznice, a interes investicijskih banaka bio je pet puta veći od očekivanog, iako je HEP-u nedavno snižen rejting

HEP sam odredio je cjenovne uvjete za izdanje euroobveznica koje su ponuđene kupcima. Cijena denominirana u američkim dolarima iznosi 500 milijuna američkih dolara, s kuponom od 6,00 posto, prinosom 6,00 posto, cijenom izdanja 100,00 posto te dospijećem 2017. godine, priopćeno je iz HEP-a. Sredstva od obveznica koristit će se za refinanciranje postojećega duga, financiranje planiranih investicija te za opće korporativne svrhe. Zajednički aranžeri ovog izdanja su Morgan Stanley i UniCredit/Zagrebačka banka, dok je Raiffaisen Bank International AG suaranžer izdanja, navodi se u priopćenju.

U Dnevniku 3 HRT-a u petak navečer gostovao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, vidno zadovoljan što je uspio zadužiti hrvatsku energetsku kompaniju.

'Tražili smo 500 milijardi, a mogli smo dobiti šest puta više da smo tražili', rekao je Čačić komentirajući interes investitora za obveznicama HEP-a. Nikada otkada je počela kriza, nastavio je Čačić, Hrvatska se nije uspjela ovako jeftino zadužiti. 'Ovo je dokaz povjerenja u Hrvatsku i HEP', ponosno je zaključio Čačić. 'Novac će se potrošiti, pola za plaćanje nepovoljnih kratkoročnih kredita, a pola u investicije', kazao je prvi potpredsjednik Vlade i dometnuo da kada postoje kvalitetni projekti, novca na tržištu ima.