TVRTKA ILLUMINATIO

Osnivač Cascade centra otišao u stečaj

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 03.02.2012 13:01
  • Objavljeno 03.02.2012 u 10:46
panorama cascade

panorama cascade

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Illuminatio, poduzeće koje službeno stoji iza zatvorenog luksuznog Cascade centra, otišlo je u stečaj zbog nepodmirenih obveza od milijun kuna te neprekidne blokade računa od 70 dana

Zagrebački Trgovački sud otvorio je stečajni postupak nad tvrtkom Illuminatio čiji su službeni osnivači dva off shore poduzeća: Nteolindo registrirano na Cipru te Sintra Invest Establishment registrirano u Lihtenštajnu. Prijedlog za otvaranje stečaja podnio je sam Illuminatio, odnosno predsjednik njegove uprave Alexander Pawkowicz te član uprave, dr. Anton Hopfgartner, čiji su zastupnici naveli da je tvrtka izgradila prodajni centar Cascade u Zagrebu u Tkalčićevoj ulici, gdje su prava građenja osnovali Kurija prebendarske altarije Sv. Magdalene, Prebendarska kurija Sv. Jurja, Prebenda Sv. Barbare te Prebenda Sv. Mihaela.

Tvrtka Illuminatio, kako je rečeno na Trgovačkom sudu, računala je da će poslovati od zakupa poslovnih prostora u Cascade centru kojim je i upravljala, ali je u zakupu svega 45 posto poslovnog prostora, a uz to postojeći zakupci loše podmiruju svoje obveze iz zakupnine zbog slabog prometa. To je i razlog što tvrtka nije više u stanju ispuniti već dospjele kreditne obveze, kao i druge tekuće obveze, a to sve ukazuje na to da su se ostvarili stečajni razlozi, kako nesposobnost za plaćanje, tako moguće i prezaduženost.

Naime, Porezna uprava je još 14. srpnja prošle godine blokirala račun poduzeća Illuminatio za dug od 856.826 kuna, od čega je plaćeno 633.922 kuna, tako da je preostalo dugovanje od 222.903 kuna. Međutim, kako je rečeno na sudu, postoje daljnja potraživanja Porezne uprave na ime poreza na dodanu vrijednost koje dužnik, bez obzira na eventualni povoljni ishod zahtjeva za odgodom njihovog plaćanja, više neće biti u mogućnosti izvršavati zbog novih dospjelih obveza iz zemlje i inozemstva.

Naime, na dan podnošenja prijedloga za stečaj Illuminatio je imao dospjelih obveza prema dobavljačima iz zemlje u visini od milijun kuna te još 174.951 eura prema dobavljačima iz inozemstva. Uz to, postoji i kredit Hypo Alpe-Adria-Bank International AG iz Klagenfurta s glavnicom od 7.490.000 eura koji je zajedno s kamatom prešao 10 milijuna eura. Taj ugovor o kreditu banka je otkazala te je istovremeno ukupan iznos kredita zajedno s kamatama učinila dospjelim i zatražila plaćanje u roku od 14 dana od dana dostave otkaza ugovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi