ČEKA SE GRADNJA HLADNJAČE

Osječka veletržnica iz gubitka jedino povećanjem kapaciteta

29.09.2011 u 19:38

Bionic
Reading

Regionalna veletržnica Osijek 2010. godinu opet je završila u gubitku, u iznosu od 696 tisuća kuna. Kako pokazuje financijski izvještaj objavljen početkom tjedna na sve lanjske troškove dodano je 110 tisuća kuna razlike u tečaju kune u odnosu na euro povezane s kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

I ranije godine RVO je zaključivao minusom, a 2009. iznosio je 812 tisuća kuna. Tvrtka, sada u zajedničkom vlasništvu države, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i privatnih ulagača, osnovana je 1998. godine, ali redovito poslovanje započelo je tek 2001. godine. Sljedećih pet godina kapaciteti veletržnice korišteni su manje od 50 posto, naplata korisnicima prostora bila je neredovita, a ugovori nedefinirani. Naplata struje, vode, odvoz smeća, korištenje parkirnih prostora, korištenje viljuškara naplaćivani su paušalno ili nikako, navodi se u izvještaju tvrtke. Akumulirani gubici doveli su do prezaduženosti i prijetnje stečajem.

Direktor Zoran Kovač sada kaže da će se poslovanje veletržnice značajno popraviti nakon otplate kredita EBRD-u, kojim je financirana gradnja i opremanje objekta. Smatra da će veletržnica tada poslovati profitabilno. 'Današnja popunjenost kapaciteta veletržnice je 97 posto. Ali, zakup prostora za korisnike trostruko je niži nego, primjerice, na veletržnici u Rijeci', kazao je Kovač.

Prihod koji se ove godine smanjio za oko 15 posto, u budućnosti bi se mogao povećati izgradnjom ULO hladnjače za skladištenje voća, kapaciteta dvije i pol tisuće tona. U Slavoniji postoji oko tri tisuće tona ULO kapaciteta, a u cijeloj Hrvatskoj 40 tisuća tona, smještenih većinom oko Zagreba.

Ako se uzme u obzir podatak o 633 tisuće rodnih stabala jabuke samo u Osječko-baranjskoj, koja su 2008. dala urod od 6.193 tona, jasno je da bi nova hladnjača pokrila samo mali dio potreba Slavonije za skladištenjem voća. Pored jabuka, stabala šljiva ima 506 tisuća, a urod je 2008. bio 9.400 tona.

Međutim od ULO hladnjače, u koju su neki optimistično već spremali urod od 2009. godine, još uvijek ništa. Građevinska dozvola je ishođena, ali čeka se 34 milijuna kuna, koliko država treba osigurati za gradnju.

Do tada kapaciteti RVO nalaze se na 18 tisuća m2, gdje je 1.137 m2 izložbeno-prodajnog prostora i 789 m2 skladišnog prostora. Zgrada je opremljena komunalnim i telekomunikacijskim priključcima, a poljoprivredni proizvođači imaju na raspolaganju 48 mjesta za prodaju na prostoru takozvane 'zelene tržnice'. Tu je 50-tonska mosna vaga, sanitarni čvor, ugostiteljski objekt i uredi za potrebe korisnika. U carinskom odjeljku svakodnevno se od osam do 14 sati obavlja carinjenje robe.

U Hrvatskoj veletržnice, osim u Osijeku, djeluju u Rijeci, Splitu i Benkovcu te nacionalna veletržnica u jedinom vlasništvu države. Veletržnice su umreženo pokrenute u okviru projekta koji su zajedno pokrenuli Vlada RH, Organizacija UN-a za poljoprivredu i hranu (FAO) i EBRD.

Projekt je pokrenut radi veće učinkovitosti prodaje voća i povrća na veliko, smanjenja veleprodajnih marži, promocije međunarodno usvojenih standarda kvalitete, promocije domaće proizvodnje, regulacije tržišta i općenito bolje trgovine u poljoprivredi.