manjinski suvlasnik

Osječka IT tvrtka Mono ušla u strateško partnerstvo s njemačkom kompanijom Possehl

05.06.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Osječka IT tvrtka Mono ušla je u strateško partnerstvo s njemačkom tehnološko-industrijskom kompanijom Possehl, čija je digitalna jednica Possehl digital postala manjinski suvlasnik Mona, objavila je u ponedjeljak Uprava te osječke tvrtke

Direktor tvrtke Denis Sušac rekao je na konferenciji za novinare kako na tom projektu rade zadnjih godinu i pol dana, a cilj je bio stupiti u strateško partnerstvo koje im može otvoriti nova tržišta na koja, kao relativno mala tvrtka, nisu mogli doći, dok je kompanija Possehl prisutna na svim kontinentima.

S obzirom da strateški partner postaje suvlasnik s 25 posto udjela u tvrtki Mono, Sušac ističe kako su 'tražili partnerstvo s jakim vanjskim igračem, gdje Mono zadržava svoj identitet i način rada' i ništa se neće mijenjati u smislu upravljanja i rada, ali će se ući u nove projekte.

Njemačka tvrtka Possehl iz Luebecka je globalno aktivna tehnološka tehnološka grupa u čijem je sastavu oko 200 tvrtki u 30 zemalja svijeta, ima više od 13 tisuća zaposlenih, a godišnje ostvaruju prihod veći od pet milijardi eura. Radi se o iznimno velikom sustavu, koji se primarno bavi klasičnim industrijama, koje imaje potrebu za digitalnom transformacijom, kazao je Sušac.

Napominje kako tvrtka Possehl u svom vlasništvu, uz ostalo, ima tvornice za proizvodnju strojeva za čišćenje, proizvodnju automobilskih guma, proizvodnju stojeva za preradu ulja, a također i tvrtke za preradu dragocjenih metala.

Sušac je istaknuo kako je Mono do sada uglavnom radio high-tech projekte, osim toga i projekte iz područja medicine, farmacije, bankarstva i osiguranja, a sada ulazi i na nova područja.  Naveo je da je u Hrvatskoj grupa Possehl prisutna od ranije, jer su 100-postotni vlasnici tvrtke Harburg-Freudenberger iz Belišća, koja je lider u proizvodnji strojeva za plastiku i gumu.

Mono trenutno ima 160 zaposlenih, a u Upravi kažu kako ovim strateškim partnerstvom računaju i na dodatna zapošljavanja. Prošlogodišnji prihod tvrtke Mono iznosio je oko 60 milijuna kuna, a dobit oko 25 milijuna kuna, napominju u Upravi.