ZAGREBAČKA BURZA

Optimizam investitora ne jenjava, no aktivnost i dalje skromna. Dobitnik dana Ericsson Nikola Tesla

Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

I četvrtak je na hrvatskom tržištu kapitala bio obilježen optimizmom investitora

CROBEX je nastavio u pozitivnom tonu, peti dan za redom, ojačavši 1,2 posto na 2.094 boda. Njegova uža inačica CROBEX10 je upisao još veći rast od 1,3 posto, dok je šira inačica CROBEXplus upisao nešto niži rast od 0,6 posto. Sektorski indeksi su dan zaključili mješovitom izvedbom. Indeksi građevinskog i transportnog sektora su upisali minus od 0,8, odnosno, 1,1 posto, dok su ostali indeksi bili u dobitku u rasponu od 0,5 do 2,3 posto.

Dionička likvidnost je bila i dalje skromna, no nešto viša u odnosu na dan ranije te je iznosila 700 tisuća eura. Ovoga puta se Viro našao u fokusu s prometom od 144 tisuće eura i uz potonuće cijene od 21,5 posto, a također se našao i segmentu za promatranje zbog prijedloga odluke Glavnoj skupštini o povlačenju dionica s uvrštenja na uređenom tržištu. S ovim gubitkom je ujedno osvojio titulu gubitnika dana. Po prometu se još izdvajaju Končar d.d. s prometom od 135 tisuća eura i uz rast cijene od 1,7 posto te Podravka koja je prikupila 126 tisuća eura te upisala plus od 3,8 posto.

Ericsson Nikola Tesla je imao nešto bolji dan od Podravke s dobitkom od 4,4 posto te je tako osvojio titulu dobitnika dana. Dobar dan su još, među likvidnijim izdanjima, imale redovne i povlaštene dionice Končar D&ST-a, svaka s plusom od 2,5 posto te Zagrebačka banka s dobitkom od 1,9 posto. Osim Vira, loš dan su imali i Saponia uz minus od 9,9 posto te Kutjevo s gubitkom od 3,5 posto.

Dobitnik dana: Ericsson Nikola Tesla +4,39% 238,00

Gubitnik dana: Viro Tvornica Šećera -21,50% 8,40

CROBEX +1,22% 2.093,52

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!