ANTE TODORIĆ

'Opstat će samo oni koji ne spavaju i rade 24 sata'

Ante Todorić

Ante Todorić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Na tržištu se traži virtuoznost te i mali moraju biti žilavi i organizirani. Moći će opstati samo onaj tko je spreman ne spavati i raditi 24 sata dnevno te implementirati u dobru strategiju, bio on Tommy, Kerum, KTC, NTL, Konzum ili mali trgovac, rekao je Ante Todorić

'Samo je Lidl u nas otvorio 75 dućana. Na tržištu svi moramo biti virtuozi da bismo opstali, a posebno mali trgovci', kazao je Ante Todorić.

Zbog visokih cijena i pada kupovne moći građana te ograničenog asortimana mali trgovci najteže podnose krizu. Čak ih je 3000 od kraja 2008. stavilo ključ u bravu, kazao je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić na jučerašnjem savjetovanju HOK-a i Suvremene trgovine o mjestu i ulozi malih trgovaca u sklopu Međunarodnog obrtničkog sajma na Zagrebačkom velesajmu.

Mali sve više gube i bitku s velikim trgovačkim lancima, među kojima pet najvećih drži više od 50 posto hrvatske maloprodaje, tvrdi Vukelić. I dok oni zatvaraju, veliki su samo lani otvorili više od 100 novih trgovina – svaki Zagrepčanin, primjerice, već ima svoja 1,3 kvadrata - pri čemu se zaboravlja da je zaposlenost po prodanoj vrijednosti robe tri puta veća kod malih nego kod velikih, a i apsolutan su turistički adut i naslonjeni na domaću proizvodnju.

Taj negativan trend, upozorava Vukelić, može se zaustaviti samo ako država pokaže interes za spas male trgovine, ako se osiguraju poticajne mjere za objekte i znanje u trgovini te uvede nulta stopa PDV-a i na druge osnovne artikle, osim kruha i mlijeka. Osim Danske, imamo najviši PDV na hranu u Europi, kaže on, ističući da je za opstanak male trgovine nužan rast kupovne moći i BDP-a. Ante Todorić, izvršni potpredsjednik poslovne grupe za maloprodaju Agrokora, kazao je jučer da nikome nije lako poslovati u Hrvatskoj.

'Posljednjih godina na domaće je tržište ušlo čak osam velikih stranih trgovaca i, iako neki tvrde da Konzum drži i 40 posto tržišta, čini manje od 15 posto trgovačkih kvadrata u Hrvatskoj', napomenuo je, ističući da je neminovna daljnja konsolidacija tržišta, na kojemu se traži virtuoznost te i mali moraju biti žilavi i organizirani. 'Moći će opstati samo onaj tko je spreman ne spavati i raditi 24 sata dnevno te implementirati u dobru strategiju, bio on Tommy, Kerum, KTC, NTL, Konzum ili mali trgovac', poručio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi