BURZA U ZELENOM

Oporavak unatoč porezu na dividendu

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 30.07.2009 16:28
  • Objavljeno 30.07.2009 u 16:05
burza preokret rast

burza preokret rast

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Premda je najava uvođenja poreza na dividende dodatno deprimirala domaće burzovne igrače, pozitivni signali sa svjetskih burza potaknuli su blagi oporavak tržišta, nakon trodnevne korekcije. Crobex je dobio na vrijednosti 1,74 posto, a značajniji rast osujetila je slabija izvedba brodarskih dionica. Današnji dan obilježila je i niska likvidnost o čemu svjedoči redovni promet od svega 18 milijuna kuna

Oporavak tržišta predvodile su dionice građevinskog sektora, a značajan doprinos dale su i dionice Ine Končara elektroindustrije Konzuma i Leda. Među građevinarima, najviše su poskupile dionice Dalekovoda i IHG Instituta.

Objava poslovnih rezultata HT-a nije dovela do značajnijih cjenovnih pomaka. Cijena je varirala u uskom rasponu (od 224,20 od 226 kuna), uz blago rastući trend.

U većem dijelu dana brodarske dionice bile su udaru prodavatelja, ali su krajem dana i one ušle u pozitivan teritorij. Atlantska plovidba objavila je polugodišnji gubitak od 63,2 milijuna kuna, koji je u skladu s očekivanjima kompanije. Iz tvrtke ističu da je negativni rezultata nastao kao posljedica globalne gospodarske krize, drastičnog pada vozarina na svjetskom tržištu brodarskog prostora te sezonskog poslovanja ostalih djelatnosti grupacije.

Među istaknutim gubitnicima našla se dionica Petrokemije koja je koja je u prvoj polovici ove godine ostvarila gubitak od gotovo 47 milijuna kuna. Iz kompanije su izvijestili da gubitak ukazuje na posredne učinke usporavanja gospodarske aktivnosti u poljoprivredi, karakterističnog u 2009. ne samo za domaće nego i regionalno i svjetsko tržište mineralnih gnojiva.

Vodeći europski burzovni indeksi nastavili su rasti potaknuti uglavnom dobrim poslovnim rezultatima kompanija, pri čemu su posebno rasle dionice telekomunikacijskih tvrtki poput British Telecoma i Alcatel Lucenta.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi