REZULTATI U PONEDJELJAK

Održana aukcija za poticajne kredite

19.02.2010 u 15:03

Bionic
Reading

U petak je održana dugo očekivana aukcija Hrvatske banke za obnovu i razvitak za dodjelu kredita za pomoć poduzetnicima. Koliko su banke licitirale, bit će poznato u ponedjeljak, kada je i najavljena konferencija za novinare u HBOR-u. Zna se da je iznos koji je osigurao HBOR bio 200 milijuna kuna, a ukupni kreditni potencijal aukcije 500 milijuna kuna

Aukcija je trajala od 9 sati do 14 sati i u tom su razdoblju banke slale ponude koje su morale imati podatke o iznosu kvote kredita za koju su se natjecale i podatak o kamatnoj marži. Jedna banka mogla je podnijeti samo jednu ponudu. Prednost u dobivanju kvote kredita ima ona banka koja ponudi nižu maržu.

Pravo na povoljnije kredite imaju svi poduzetnici osim onih koji su u teškoćama bili prije srpnja 2008. i koji nemaju reguliran dug državi. Te kredite poduzetnici će moći koristiti za poboljšanje likvidnosti i jačanje konkurentnosti te za podmirenje obveza prema dobavljačima, financijskim institucijama, državi i drugim vjerovnicima.

Nakon aukcije HBOR ima rok od tri radna dana da izabere najbolje ponude. Najviši iznos kredita koji se poduzetnicima može odobriti jest 80 milijuna kuna. HBOR svoj 40-postotni udio u kreditu plasira po kamatnoj stopi 3,8 posto, a kolika će biti konačna kamata za poduzetnike, ovisit će o stopi koju su za svoj 60-postotni udio ponudile banke.