ZAGREBAČKA BURZA

Odabrane dionice za sektorske indekse i CROBEXplus

11.02.2013 u 14:46

Bionic
Reading

Zagrebačka burza objavila je danas popis dionica koje će ući u izračun novih dioničkih indeksa CROBEXplus i pet sektorskih indeksa, s čijim će izračunom započeti u petak, 22. veljače

Tako će u sastav indeksa CROBEXplus za početak ući 41 dionica, a kako je riječ o tzv. equal weight indeksu, u njemu će sve uključene dionice imati jednak udio.

Broj dionica bit će neograničen, a u obzir se uzimaju dionice uvrštene na uređeno tržište kojima je broj trgovinskih dana veći od 70 posto ukupnog broja trgovinskih dana u prethodnom šestomjesečnom razdoblju te koje imaju free-float tržišnu kapitalizaciju veću od 10 milijuna kuna, pojašnjavaju s Burze.

U sastav sektorskih indeksa moći će pak ući samo dionice ukljućene u indeks CROBEXplus.

Tako će se od 22. veljače vrijednost indeksa za sektor proizvodnje i prerade hrane CROBEXnutris računati temeljem vrijednosti dionica Atlantic grupe, Badela 1862, Belja, Kraša, Kaštelanskih staklenika, Kutjeva, Leda, Podravke, Viro tvornice šećera i Vupika.

Vrijednost indeksa sektora industrijske proizvodnje CROBEXindustrija ovisit će pak o kretanju dionica AD plastika, Diokija, Đuro Đaković holdinga, Ericssona Nikole Tesle, Ine, Končar - distributivnih i specijalnih transformatora te Končar - elektroindustrije i Petrokemije.

Indeks sektora građevinarstva CROBEXkonstrukt činit će dionice Dalekovoda, Hidroelektre niskogradnje, Instituta IGH, Ingre, Tehnike i Viadukta, a indeks sektora transporta CROBEXtransport dionice Atlantske plovidbe, Jadroplova, Janafa, luka Ploče i Rijeka te Uljanik Plovidbe.

Sastavnice indeksa sektora turizma CROBEXturist bit će pak dionice ACI-a, Arenaturista, HUP-a Zagreb, Valamar Adria Holdinga i Riviere Adria.

Uvođenje novih indeksa, ističu sa Zagrebačke burze, prvi je korak u procesu povećavanja broja obrađenih podataka kako bi se ulagateljima omogućilo jednostavnije i lakše praćenje tržišnih trendova te sveobuhvatniji pregled tržišta.

Uvođenjem novih indeksa Zagrebačka će burza od kraja veljače ove godine objavljivati ukupno deset indeksa, osam dioničkih i dva obveznička.

S objavljivanjem prvog dioničkog indeksa, Crobexa, Zagrebačka burza je započela 1. rujna 1997., dok je u rujnu 2009. kreiran indeks Crobex10, uža inačica Crobexa.