PROCJENA STRUKE

Od turizma 500 milijuna eura manje nego lani

turizam, jadran, garden festival

turizam, jadran, garden festival

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jure Mišković

Ljetnu turističku sezonu završit ćemo s najmanje pola milijarde eura zarade manje nego prošle sezone, a optimizam koji zrači iz ministra Damira Bajsa posljednjih dana nije realnost nego jeftino prikupljanje političkih bodova

To je zaključak brojnih turističkih stručnjaka i ujedno odgovor na Bajsovu prošlotjednu izjavu da će zadnjih pet rekordnih turističkih vikenda spasiti sezonu. Broj noćenja je, tvrde hotelijeri, manji za 10-15 posto u hotelskom smještaju i 5-6 posto u kampovima. Međutim, stvarnu sliku uspješnosti sezone pokazat će iznos novca koji turisti ostave u Hrvatskoj, a ne broj noćenje, kažu oni. O tome Ministarstvo turizma nije ništa konkretno govorilo. A od samih ugostitelja na Jadranu doznajemo da su turisti ovoga ljeta trošili do 30 posto manje nego lani! To je potvrdio i Franko Palma, predsjednik Udruge hotelijera.

'Kolovoz je bio dobar za hotelijere, ali on neće previše popraviti cjelokupnu situaciju. To su male brojke koje ne mogu promijeniti ukupna kretanja. Ni rujan ni listopad neće utjecati na promjenu', kaže Palma. U danim je okolnostima, dodaje, 8-postotni minus u hotelima dobar, ali nije razlog za euforiju.

Ostali hotelijeri se djelomično slažu s njegovim tvrdnjama, a svi su složni u jednome - pad noćenja je još dobar s obzirom na ono što se s nelagodom očekivalo na početku sezone, ali slaba potrošnja će nas uništiti.

Miroslav Dragičević, turistički strateg i partner u Horwath Consaltingu kaže da će cjelokupni financijski efekt biti manji za 15 do 17 posto.

'Cjelokupni državni marketing radi za zimmer frei i nekoliko uspješnih vikenda, pa na osnovi toga Ministarstvo turizma daje neke podatke koje nemaju veze s relanošću. Hoteli bilježe pad popunjenosti za 7 do 8 posto, a svi su oni, k tome, davali popuste za predbukinge koji su iznosili 10 posto. Kada se to zbroji, financijski efekt će biti od 15 do 17 posto manji nego lani. Kamperski turizam bilježi pad potrošnje za 5 do 6 posto, a što se tiče ‘zimmer frei’ industrije, te brojke ni policija neće doznati', tvrdi Dragičević.

Selimir Ognjenović, suvlasnik vodećeg njemačkog touroperatora specijaliziranog za hrvatsko tržište I.D. Riva Tours, kaže da će završiti sezonu sa 5 do 7 posto minusa.

'Ova se sezona ne može usporediti ni s jednom do sada. Rezultati su prelijepi ako se sjetimo crnih prognoza na početku, no nema mjesta trijumfalizmu. Ipak je to daleko od 1 posto manje popunjenosti nego lani, kako to prezentira Ministarstvo turizma. Ne možemo govoriti da nam se ništa nije dogodilo! Što se potrošnje tiče, imamo više turista, ali manje troše pa će zarada od turizma biti izrazito mala', ističe Ognjenović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!