NOVE CIJENE

Od danas skuplji plin i cigarete

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.01.2009 13:30
  • Objavljeno 01.01.2009 u 13:35
cigareta

cigareta

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Hrvatski građani koji koriste prirodni plin od danas će ga plaćati u prosjeku 20 posto više, a poskupljuju, za jednu kunu, i cigarete

Cijena prirodnog plina za više od 600 tisuća kućanstava koja ga koriste skuplja je od oko 15 pa do gotovo 22 posto. Zagrepčani će tako od danas plin plaćati po cijeni od 2,43 kune po prostornom metru, što je oko 17 posto više nego li do sada (2,08 kuna), kažu u Gradskoj plinari Zagreb koja plinom opskrbljuje oko 240 tisuća kućanstava. Napominju da da nisu mijenjali svoje marže i troškove i poskupljenje je odraz povećanja cijene koju distributeri plaćaju Ini kao dobavljaču.

Početkom prosinca Vlada je Ini odobrila povećanje dobavne cijene plina za 23,36 posto, sa 1,07 kuna na 1,32 kune po prostornom metru, te najavila da će cijena plina za kućanstva porasti za prosječno 20 posto. Nakon što je početkom ovog tjedna u Narodnim novinama objavljena nova Odluka o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za opskrbu prirodnim plinom, prema kojem su cijene, bez PDV-a, u prosjeku više od oko 15 do 22 posto i lokalni su distributeri mogli utvrditi konačnu cijenu s PDV-om.

Tako su iz riječkog Energa najavili da od danas plin za kućanstva koja opskrbljuju košta 2,64 kune po prostornom metru ili 14,8 posto više u odnosu na prijašnjih 2,30 kuna. Plinara Pula opskrbljuje plinom oko 11.500 domaćinstava koji od danas prirodni plin plaćaju 2,70 kuna po kubiku, gradski plin 2,46 kuna, a ispareni ukapljeni naftni plin 13,43 kune po prostornom metru.

Iako tvrtka HEP Plin iz Osijeka spada među one s višim postotnim povećanje, za oko 21,5 posto, taj distributer i nadalje ima jednu od najnižih cijena plina - nova je cijena za kućanstva 2,31 kunu po kubiku (do sada 1,90 kuna).

Svi distributeri plina s početkom ove godine idu i s očitanjima brojila, a i građane su pozvali da očitaju i dostave stanje svojih brojila.

Od danas su skuplje i cigarete koje dolaze u prodaju - Tvornica duhana Rovinj (TDR) je cigarete poskupila za jednu kunu po kutiji. 'TDR se zasad odlučio za minimalno povećanja cijena, iako bi zbog novog trošarinskog sustava to povećanje trebalo biti veće od tri kune po kutiji. Novo pak povećanje cijene, koje će zasigurno uslijediti, ne ovisi o nama već o novom trošarinskom sustavu', najavili su nedavno iz TDR-a.

Naime, razlog poskupljenju je novi trošarinski sustav, izmjenama Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode uvodi se europski trošarinski sustav oporezivanja cigareta. Usklađivanje je predviđeno u dva koraka - od početka ove godine razlike se smanjuju za 50 posto, a u potpunosti bi se otklonile od početka 2010.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi