NAKON DOKAPITALIZACIJE

Od 7. travnja kreće trgovanje novim dionicama Optima telekoma

02.04.2015 u 12:12

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je Optima Telekomu (OT) objavu prospekta o uvrštenju 60.736.738 redovnih dionica na uređeno tržište Zagrebačke burze.

Nominalna vrijednost dionice je 10 kuna, a trgovanje tim dionicama započet će na temelju posebne odluke Zagrebačke burze 7. travnja.

Kao razloge za ponudu dionica, tvrtka u prospektu navodi da je zbog prezaduženosti i nedostatka obrtnih sredstava provela sveobuhvatne mjere financijskog restrukturiranja kroz postupak predstečajne nagodbe. Financijsko restrukturiranje temeljilo se na značajnom smanjenju duga kroz konverziju postojećeg duga u kapital. Dug tvrtke u iznosu od oko 1,147 milijardi kuna smanjen je na 589 milijuna kuna.

Sukladno predstečajnoj nagodbi, provedeni su upisi dionica te su vjerovnici s kompanijom sklopili ugovore o unosu tražbina, čime su u kapital Društva unijeli ukupno 607.367.380 kuna tražbina, za što im je izdano 60.736.738 redovnih dionica na ime, svaka nominalne vrijednosti 10,00 kuna. Time je temeljni kapital tvrtke ukupno povećan s 28,2 milijuna kuna na 635,5 milijuna kuna.

S obzirom da kapital nije uplaćen u novcu, već se radilo isključivo o konverziji tražbina utvrđenih u postupku predstečajne nagodbe, tvrtka neće moći izravno koristiti sredstva iz dokapitalizacije već se učinci dokapitalizacije očituju neizravno putem smanjenja duga i manjih obveza za plaćanje kamata.

Inače, sredinom lipnja prošle godine upravljanje OT-om preuzeo je Hrvatski telekom (HT), nakon predstečajne nagodbe. HT je provedenom konverzijom potraživanja u temeljni kapital, u okviru predstečajne nagodbe, stekao 5.203.098 dionica Optima telekoma, što čini 9,22 posto vlasničkog udjela, a upravljanje Optimom je preuzeo temeljem ugovora kojim Zagrebačka banka, kao najveći vjerovnik OT-a, prenosi na HT upravljačka prava stečena u predstečajnoj nagodbi Optima telekomu. Zagrebačka banka u OT-u ima 45,45 posto vlasničkog udjela.

Cijena dionice Optima telekoma na Zagrebačkoj burzi pala je danas 31 posto, na 2,10 kuna.