OSNOVANO SAVJETODAVNO VIJEĆE HPK

Očuvati sjemensku proizvodnju unatoč 'farmerovom sjemenu'

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 21.12.2011 17:05
  • Objavljeno 21.12.2011 u 16:38
Chia sjemenke

Chia sjemenke

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Hrvatska poljoprivredna komora u Osijeku osnovala je u srijedu Vijeće Županijske regionalne komore Osječko-baranjske županije u koje su izabrani predstavnici 15 poljoprivrednih i županijskih institucija te tvrtki

Osnivačkoj sjednici vijeća prisustvovalo je dvadesetak poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka te Vladinih i županijskih službenika koji su donijeli zaključke da u budućem radu regionalne komore izabrano vijeće treba doprinositi savjetima i aktivnostima radi provođenja cilja iz kojeg je krajem 2009. godine osnovana HPK.

Budući da je nedavnom odlukom Vlade RH, u okviru mjera štednje i spajanja različitih državnih ustanova, poljoprivredna savjetodavna služba pripojena HPK, na osječkom skupu istaknuto je da treba povećati broj savjetnika, pogotovo uoči pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

U raspravnom dijelu naglasak je bio na sjemenarskoj temi o upotrebi takozvanog farmerovog sjemena, čiju je sjetvu dopustio dosadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković od 1. siječnja pravilnikom prema Zakonu o poticajima u poljoprivredi. U tom pravilniku ne piše, kao u prethodnom, da poljoprivredne poticaje proizvođači dobivaju samo za usjeve zasijane certificiranim sjemenom, nego se dopušta i farmerovo sjeme, koje proizvođači samostalno mogu proizvesti, najčešće odvojiti dio prošlogodišnjeg uroda.

Josip Kovačević, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, naglasio je da je sjemenarstvo vrlo kompleksna grana poljoprivrede s kojom ne treba eksperimentirati. 'Izgubimo li sjemenarstvo, više ga nećemo obnoviti', upozorio je.

Gašenje proizvodnje sjemena šećerne repe obilo nam se o glavu jer se gašenjem ključnog Instituta za šećernu repu cijena tog proizvoda utrostručila. 'Sjetvena jedinica sjemena šećerne repe instituta prije je stajala 50 njemačkih maraka, a uvoznog 100 maraka. Danas to sjeme stoji preko 1.000 kuna', naglasio je Kovačević, a među proizvođačima moglo se čuti da taj iznos obično doseže i 1.400 kuna.

Sudionici rasprave istakli su da nisu potpuno protiv farmerovog sjemena, ali da bi detaljnije trebalo regulirati što ono znači i način korištenja. 'Sijem proso i kamilicu, ali ne mogu nabaviti certificirano sjeme', iznio je svoj problem jedan privatni uzgajivač, ali odmah je zaključeno da se u relevantnim propisima ni ne traži sjetva certificiranog sjemena za ljekovito bilje.

Bila je to prva sjednica novoosnovanog Vijeća županijske HPK-a, a njezin predsjednik Domagoj Dropulić najavio je da će se sastanci održavati povremeno prema potrebi.

Za članove Vijeća nije izabran nijedan manji proizvođač nego predstavnici Osječko-baranjske županije, Agencije za razvoj, Regionalne razvojne agencije, Hrvatske gospodarske komore, Agencije za plaćanje u poljoprivredi, Hrvatske agencije za hranu, Hrvatske poljoprivredne agencije, Zavoda za tlo, Centra za unapređenje stočarstva, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, udruge Slap i tvrtke Belje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi