PROGNOZA MAKROEKONOMISTA

Očekuje se sporiji rast potrošnje na godišnjoj razini

01.04.2016 u 07:46

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u veljači, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 19. mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u veljači za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 1,8 do 3,2 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to sporiji rast nego u siječnju, kada je promet u trgovini na malo porastao 2,9 posto na godišnjoj razini.

No, time bi se nastavio višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje posljednji puta zabilježen u srpnju 2014. godine.

Rast potrošnje 19 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"U veljači očekujemo zadržavanje pozitivnih trendova u sektoru maloprodaje. Ubrzavanje pada potrošačkih cijena dodatno je povećalo raspoloživi dohodak kućanstava", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Makroekonomisti ističu i kako pozitivno na potrošnju utječu pad cijena goriva te rast povjerenja potrošača i neto plaća.

Prema podacima DZS-a, prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena za siječanj iznosila je 5.646 kuna, što je realno 2,5 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec.

"Očekujemo nastavak rasta potrošnje, na što upućuju indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji su vjerojatno ohrabreni izostankom inflatornih pritisaka i nastavkom oporavka gospodarstva", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.