podaci eUROPSKE KOMISIJE

Očekivanja europskih potrošača blago poboljšana u kolovozu

24.08.2022 u 10:40

Bionic
Reading

Očekivanja potrošača u EU i eurozoni blago su poboljšana u kolovozu, iako još nisu dosegnula razinu zabilježenu u proljeće 2020. godine, na vrhuncu pandemijske krize, pokazali su podaci Europske komisije.

Indeks očekivanja potrošača u eurozoni porastao je kolovozu za 2,1 bod u odnosu na srpanj, na minus 24,9 bodova, izvijestila je Komisija u utorak. U srpnju njegova vrijednost pala je za 3,2 boda, kliznuvši na najnižu razinu otkada Europska komisija objavljuje izvješća,

Blago su poboljšana i očekivanja potrošača u EU-u, iskazana u rastu indeksa za jedan bod, na minus 26 bodova. U srpnju indeks je pao za tri boda, spustivši se također na najnižu razinu otkada Komisija objavljuje taj pokazatelj. Europski potrošači sada su pesimističniji no što su bili na vrhuncu pandemijske krize u proljeće 2020. godine, pritisnuti visokim troškovima života koje je katapultiralo poskupljenje energije i hrane pod utjecajem rata u Ukrajini, zapadnih sankcija Rusiji i klimatskih promjena.

Konačni rezultati istraživanja o očekivanjima potrošača bit će objavljeni 30. kolovoza u sklopu izvješća o raspoloženju u svim sektorima europskog gospodarstva.