ULTIMATUM VLADI

Očajni radnici Dalmacijavina zauzeli tvornicu

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 20.06.2011 13:33
  • Objavljeno 20.06.2011 u 11:51
ozren matijašević, dalmacijavino

ozren matijašević, dalmacijavino

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nastavlja se agonija Dalmacijavina. U ponedjeljak je 450 radnika zauzelo bivši tvornički pogon u splitskoj Gradskoj luci. Traže isplatu barem jedne plaće te zahtijevaju od države da konačno učini nešto kako bi se spasila tvrtka. Ako im se ne pomogne blokirat će, najavljuju, cijelu luku

Zaposlenici Dalmacijavina od prošlog četvrtka nalaze se u štrajku, četrnaestom po redu u zadnje dvije godine. Razlog je uvijek isti – neisplata plaća.

I onako tešku situaciju dodatno je pogoršao treći, neuspjeli pokušaj privatizacije tvrtke. Radnici su se nadali da će se na natječaj javiti Agrokor, ali Ivica Todorić je ostao nijem. Zbog toga su sami pred sam istek roka otkupili ponudbenu dokumentaciju i dostavili nepotpunu ponudu.

Kako njihova ponuda nije imala ni program restrukturiranja niti bankovna jamstva, nije ni uzeta u razmatranje. Radnici su tražili produljenje roka, kako bi nadopunili ponudu, ali nije im se izišlo u susret.

Zbog toga su se na Skupštini sindikata Dalmacijavina, održanoj u ponedjeljak, odlučili na očajnički potez te su zaposjeli bivši tvornički pogon u Gradskoj luci. Radi se o vrijednoj nekretnini koja bi trebala prijeći u državne ruke jer se nalazi na pomorskom dobru. Preseljenje tvrtke i njezinih djelatnika u predgrađe Kopilica završilo je prije desetak dana.

Pobunjeni radnici Dalmacijavina uputili su Vladi ultimatum. Traže da im se u sljedećih 24 sata isplati barem jedna plaća. U roku od sedam dana zahtjevaju da Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDI) započne s programom restrukturiranja te da se imenuje krizni menadžment tvrtke.

Traže da se tvrtki dodjeli trošarinski broj kako bi mogli nastaviti daljnju proizvodnju alkoholnih pića i vina, i zahtijevaju da država osigura tvrtci likvidna sredstva.

Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima najavljuju da će blokirati cijelu trajektnu luku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi