'NEPOZNAVANJE STRUKE'

Obrtnici traže hitno smanjenje PDV-a na dostavu hrane

04.01.2013 u 18:45

Bionic
Reading

Hrvatska obrtnička komora (HOK) oštro se danas usprotivila primjeni odredbe iz Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (PDV) prema kojoj se smanjena stopa PDV-a od 10 posto ne odnosi na usluge dostave hrane iz ugostiteljskog objekta ili narudžba hrane za konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta te zatražila hitnu izmjenu tog Pravilnika

Pravilnikom o PDV-u, koji je stupio na snagu 1. siječnja, razrađuje se provođenje smanjenje stope PDV-a sa 25 na 10 posto na usluge pripremanja hrane i obavljenja usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.

Međutim, navedenim uslugama ne smatra se dostava hrane iz ugostiteljskog objekta ili narudžba hrane za konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta, te za dostavu i preuzimanje hrane stopa PDV-a ostaje 25 posto.

Riječ je o uslugama catering objekata, objekata jednostavnih usluga, slastičarnicama, pizzerijama i drugim ugostiteljskim objektima koji nude hranu koja se preuzima u objektu ili dostavlja korisniku.

U HOK-u smatraju da takav Pravilnik i njegovo tumačenje pokazuju temeljno nepoznavanje ugostiteljske struke.

Catering objekti i objekti jednostavnih usluga navedeni su u Zakonu o ugostiteljskoj djelatanosti i nikako ne bi trebali biti različiti od ostalih ugostiteljskih objekata u pogledu poreznog tretmana, smatraju u HOK-u.

Iako se navodi da se radi o usklađenju s EU direktivom te da navedene vrste objekata ne pružaju ugostiteljsku uslugu, pa prema tome ne mogu imati sniženu stopu PDV-a od 10 posto, europska praksa nije takva, ističu u HOK-u.

Konkurentske zemlje koje su uvele nižu stopu PDV-a za ugostiteljske usluge, kao što su Italija, Slovenija, Francuska, Turska i Španjolska, nisu radile razlike između objekata gdje se hrana konzumira u objektu ili se preuzima u objektu, odnosno dostavlja korisniku, što dokazuju podaci Europske asocijacije HORTEC, naglašavaju iz HOK-a.

HOK smatra da su na ovaj način navedeni objekti i ova vrsta ugostiteljske usluge zakinuti u odnosu na druge vrste ugostiteljskih objekata te će biti i manje konkurentni.