STALNO RASTE

Obiteljski smještaj ostvaruje prihod od gotovo dvije milijarde eura

15.11.2016 u 20:04

Bionic
Reading

Obiteljski smještaj stalno bilježi rast, a taj vid mikro poduzetništva ostvaruje prihod od gotovo dvije milijarde eura godišnje, istaknuto je u utorak na 3. forumu obiteljskog turizma, koji je u Zadru okupio više od tisuću sudionika iz Hrvatske i inozemstva.

Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Nedo Pinezić ističe kako je cilj skupa educirati i okupiti pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu te ih umrežiti s hrvatskim proizvođačima i dobavljačima proizvoda i usluga za obiteljski smještaj. U okviru skupa će se, naime, predstaviti oko 100 domaćih proizvođača kao dio akcije Kupujmo hrvatsko, i to oni za čije su proizvode i usluge domaćini turističkog obiteljskog smještaja najviše zainteresirani.

‘Obiteljski smještaj bilježi stalan rast. U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo 74.000 domaćinstava-građana koji pružaju uslugu smještaja i još oko 5.000 obrtnika. Pola milijuna kreveta otpada na građane, a 175.000 na obrtnike i trgovačka društva. Znači, 650.000 postelja, a to je više od 50 posto kapaciteta i turističkog prometa u Hrvatskoj’, rekao je Pinezić.

Potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher ističe kako hrvatski obiteljski smještaj ostvaruje više od jedne trećine ukupnog broja noćenja. ‘No, što je još značajnije ovaj vid mikro poduzetništva ostvaruje prihod od gotovo dvije milijarde eura godišnje, a procjenjuje se da doprinosi 100 milijuna eura investicija godišnje, stoga je izuzetno važan za hrvatski turizam i gospodarstvo’, poručio je Zaher.