SVE JE SPREMNO

Kreću prijave za obiteljsku mirovinu, objavljen obrazac zahtjeva i detaljne upute, ovdje su sve informacije

29.12.2022 u 12:25

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je tiskanicu zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine. Ovaj obrazac trebaju ispuniti i poslati u najbližu ispostavu ili ured HZMO-a udovice i udovci koji žele nastaviti primati svoju mirovinu u punom iznosu uz dodatak od 27 posto obiteljske mirovine

S novom godinom kreće i novi model isplate obiteljskih mirovina prema kojem će umirovljenici moći naslijediti 27 posto mirovine preminulog supružnika, uz zadržavanje vlastite starosne ili invalidske mirovine.

Ovo pravo moći će iskoristiti svi udovci i udovice koji primaju vlastitu mirovinu te postojeći korisnici obiteljske mirovine ako procjene da im se to isplati.

Prema procjenama ministarstva, spomenutom novinom bit će obuhvaćeno više od 155.000 korisnika s prosječnim povećanjem ukupnog prihoda od 510 kuna mjesečno.

Kako bi mogli ostvariti svoje pravo udovice i udovci trebaju podnijeti zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine. Tiskanica zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine dostupna je ovoj poveznici na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Tiskanica će biti dostupna i putem e-usluga HZMO-a unutar sustava e-Građani od 2. siječnja 2023.

Oni koji po prvi puta podnose zahtjev za obiteljsku mirovinu, moraju najprije popuniti obrazac na ovoj poveznici, a zatim, i gore navedenu tiskanicu.

U HZMO napominju da uz zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine nije potrebno dostavljati drugu dokumentaciju. U zahtjevu za isplatu dijela obiteljske mirovine treba navesti osobne podatke podnositelja zahtjeva i umrlog osiguranika (korisnika mirovine) te podatke za kontakt.

Ako zahtjev podnosi skrbnik ili opunomoćenik potrebno je priložiti odluku o imenovanju skrbnika ili punomoć.

  • +2
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Korisnici obiteljske mirovine kojima se isplaćuje obiteljska mirovina, a priznato im  je pravo na starosnu ili invalidsku mirovinu trebaju potpisati i izjavu o suglasnosti da im se obustavi isplata obiteljske mirovine i uspostavi isplata starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine i dijela obiteljske mirovine.  

Zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine podnosi se područnoj službi/uredu HZMO-a prema prebivalištu podnositelja zahtjeva. Zahtjev se može se podnijeti i usmeno u zapisnik, a može se predati besplatno i u svim poštanskim uredima na području RH te u Mirovinskim informativnim centrima u Zagrebu (Gradišćanska 26), Splitu (Matoševa 3), Osijeku (J. J. Strossmayera 3) i Rijeci (Titov trg 8A).

Zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine može se podnijeti najkasnije do 31. prosinca 2023., a pravo na isplatu priznaje se od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za 12 mjeseci unatrag, a najranije od 1. siječnja 2023.

HZMO je ranije objavio odgovore na najčešća pitanja u vezi obiteljskih mirovina.

Dodatne informacije o novom modelu mirovina mogu se dobiti pozivom na Infocentar, radnim danom od 8 do 16 sati, na brojeve telefona 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i putem web-obrasca.

Informacije se mogu dobiti i putem letka Novi model obiteljskih mirovina od 1. siječnja 2023.