nema kraja

Obična gouda u godinu dana poskupjela čak 52 posto. Ulje je skuplje 50, meso 26, brašno čak 55 posto...

07.06.2022 u 08:21

Bionic
Reading

Kilogram pšenice u hrvatskoj veleprodaji u travnju je bio 62 posto skuplji nego u istom lanjskom mjesecu, prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava pri Ministarstvu poljoprivrede, piše Novi list

Samo tri tjedna kasnije, 22. svibnja, kilogram pšenice već je bio 81 posto skuplji nego prije godinu dana i prodavao se za 2,74 kune (bez PDV-a).

Kukuruz se potkraj svibnja prodavao za 2,7 kuna po kilogramu, što je 64 posto više nego lani, a glatko brašno tipa 550 istodobno je skočilo za 55 posto, piše Novi list.

Najnovije cijene uljarica nisu još objavljene, ali je iz travnja poznato da je ulje u godinu dana poskupjelo za 50 posto.

Nakon povećanja cijene mlijeka od najmanje 20 posto u godinu dana, u posljednjem tjednu svibnja svježi sir u hrvatskoj veleprodaji bio je prosječno skuplji 21 posto, edamer 34, a gouda čak 52 posto.

Što se tiče cijena u hrvatskim mesnicama, najviše je poskupjela junetina.

U prvom tjednu lipnja juneća vratina u mesnicama prosječno se prodavala 20 posto skuplje nego prije godinu dana dok je juneći but stajao 26 posto više. Cijena svinjske vratine s kostima istodobno je povećana za 14 posto, a svinjskog buta za sedam posto.

U godinu dana janjetina je u mesnicama poskupjela 19 posto, prema podacima Ministarstva poljoprivrede.