izmjene zakona

Novost za privatne iznajmljivače: Od ove godine plaćaju članarine i za pomoćne ležajeve

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 16.02.2020 07:59
  • Objavljeno 16.02.2020 u 07:59
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Booking.com

Privatni iznajmljivači smještajnih objekata od 6. veljače 2020. plaćaju paušal i za pomoćne ležajeve koji iznosi polovicu cijene osnovnih ležajeva. Iznajmljivač, dakle, za osnovi ležaj godišnje plaća 45 kuna, a ukoliko prijavi i pomoćni, za njega izdvaja polovicu tog iznosa.

Prema lani izglasanom Zakonu o turističkoj pristojbi, pojam boravišne pristojbe zamjenjuje se turističkom pristojbom i najveća je novost upravo obračun paušala i na pomoćne krevete u apartmanima i kućama za odmor. S druge strane, ukidaju se turistički razredi naselja.

'Međutim, bitno je da mali iznajmljivači znaju piše li im u rješenju o kategorizaciji da imaju pomoćni krevet i tad će ga plaćati. Ako u rješenju nije naveden pomoćni ležaj, ne moraju ga plaćati, ali ga ne smiju ni koristiti', objasnila je Meri Čizmić Kraljević tvrtke Interligo, piše Glas Istre.

Nadalje, u formuli za izračun turističke pristojbe više se ne uzima u obzir razred turističkog mjesta, već odluka svake pojedine županijske skupštine o visini paušala, te broj svih postelja u smještajnoj jedinici.

Odluku o visini godišnjeg paušala turističke pristojbe za 2020. godinu trebale su donijeti županijske skupštine za područje svojih općina i gradova, uz mišljenje lokalnih TZ-ova, a u rasponu od 350 do 1.000 kuna, kao što propisuje Pravilnik o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe.

Taj iznos za pojedinu destinaciju može se pronaći na web stranicama gradova i općina odnosno pripadajućih turističkih zajednica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!