MARAS O POTICANJU INVESTICIJA

'Novim zakonom otvorit ćemo 4000 radnih mjesta'

28.08.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Novi zakon o poticanju investicija u prvih 11 mjeseci primjene polučio je kvalitetan rezultat, te se očekuje da će do sredine iduće godine rezultirati otvaranjem otprilike 4.000 novih radnih mjesta diljem Hrvatske, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

„U svega 11 mjeseci primjene, taj je zakon postigao rezultate identične onima ostvarenim u pet godina primjene starog zakona prethodne vlade“, kazao je Maras.

Dodao je da je od početka primjene Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja u listopadu prošle godine, zaprimljeno 152 zahtjeva za stjecanje statusa nositelja poticajnih mjera, te da planirane investicije dosežu 4,1 milijardu kuna, što bi moglo rezultirati otvaranjem otprilike 4.000 novih radnih mjesta.

Prema tom zakonu, za sva planirana ulaganja viša od 50.000 eura i tri zaposlena, mali i srednji poduzetnici mogu ostvariti određeni poticaj.

Usporedbe radi, u proteklih pet godina primjene starog zakona bivše vlade zaprimljeno je tek 250 zahtjeva, a planirane investicije iznosile su 3,9 milijardi kuna, rekao je Maras.

„Hrvatska je u ovom trenutku, što se tiče uvjeta, jedna od najkonkurentnijih i najinteresantnijih zemalja za ulaganje u okruženju“, ustvrdio je Maras.

Od 152 prijavljenih projekata, najviše ih je iz Varaždinske županije (19), potom Splitsko-dalmatinske (15), Grada Zagreba (14) i Krapinsko- zagorske županije (13).

Otvaranje najvećeg broja radnih mjesta po realizaciji planiranih investicija očekuje se u Primorsko-goranskoj (210), Splitsko-dalmatinskoj (198), Istarskoj (196), Krapinsko-zagorskoj (188) i Požeško-slavonskoj županiji (185).

Po djelatnostima, među planiranim investicijama prednjače one u metaloprerađivačku, drvno-prerađivačku i prehrambenu industriju te turizam, rečeno je na konferenciji.

Ministar poduzetništva i obrta najavio je smanjenje parafiskalnih nameta za male i srednje poduzetnike, posebno komorskog doprinosa, istaknuvši kako očekuje da će se u idućim godinama odustati od obveznog članstva u potpornim institucijama.

Odgovarajući na upit novinara u vezi eventualnih sankcija koje bi EU mogao uvesti prema Hrvatskoj zbog slučaja „lex Perković“, Maras smatra da Hrvatska neće izgubiti niti jedan euro iz strukturnih fondova zbog tog slučaja.

„Zbog takvih stvari nikada nitko nije izgubio ni jedan euro pa tako neće ni Hrvatska“, izjavio je Maras.