MUKE PO KONCESIJI

Novi zakon zaustavio Hrvačića u preuzimanju Radija 101

29.07.2011 u 12:54

Bionic
Reading

Iako se preuzimanje zagrebačkog Radija 101 od strane Media servisa, iza kojeg formalno stoji Braco Vuković, a neformalno Juraj Hrvačić, činilo kao gotova stvar, jučer je na snagu stupio novi Zakon o elektroničkim medijima koji onemogućuje prijenos koncesije, a Vijeće za elektroničke medije nije se požurilo da uvrsti slučaj Stojedinice u proceduru prije donošenja zakonskih noviteta

Za Radio 101 u stečaju Hrvačićev Media servis krajem lipnja je dao najbolju ponudu, 15 milijuna kuna, no do kupoprodaje je trebalo doći tek kad Vijeće za elektroničke medije, na čijem je čelu Zdenko Ljevak, izda suglasnost za prijenos koncesije novom vlasniku. No Vijeće će zahtjev za prijenos koncesije Stojedinice uvrstiti na dnevni red tek u kolovozu, kada će sukladno novom Zakonu o elektroničkim medijima koji zbog transparentnosti vlasništva zabranjuje prijenos koncesije, a stupio je na snagu jučer, morati odbaciti zahtjev o prijenosu koncesije.

Stečajni upravitelj Maroje Stjepović čudi se kako ovo državno tijelo nije stiglo prenijeti koncesiju za Stojedinicu na novog vlasnika - Media servis - prije donošenja novog zakona, smatrajući da će se država, kao vjerovnik radija, olako odreći 9,5 milijuna kuna koliko je trebala dobiti na ime PDV-a i ostalih potraživanja.

Zdenko Ljevak požalio se medijima da je pod pritiskom zbog Radija 101, a zahtjev za prijenos koncesije dobio je tek 12. srpnja i tvrdi da je riječ o opsežnom materijalu. Stjepović kaže da zbog pravnih razloga nisu mogli zahtjev poslati ranije.

'Nisam pritiskao Ljevaka, samo sam molio da uzme u proceduru naš zahtjev za prijenos koncesije za Radio 101 prije novog zakona. Vijeće je od našeg zahtjeva održalo nekoliko sjednica, mi plaćamo to Vijeće, oni bi trebali biti naš servis. Mislim da su nas mogli uzeti i preko reda, ovo je specijalna situacija, radi se o sudbini Radija, ovako ćemo morati vratiti već uplaćenih 15 milijuna kuna', komentirao je za tportal Maroje Stjepović, stečajni upravitelj Radija 101.

Sada kada je stupio na snagu novi zakon moguća su dva scenarija, objašnjava Stjepović: likvidacija Radija ili novi stečajni plan, u kojemu bi vjerovnici pretvorili potraživanja u udjele. Prema stečajnom upravitelju, druga je opcija 'vrlo komplicirana, jer su u prvom isplatnom redu radnici, a država, koja je najveći vjerovnik, u drugom isplatnom redu'.

Ipak, Stjepović će morati sačekati sjednicu Vijeća u kolovozu, na kojoj će prema novom zakonu zahtjev o prijenosu koncesije biti odbijen, da bi najvjerojatnije u rujnu sazvao skupštinu vjerovnika, koja će odlučiti koju će od opcija Radija 101 prihvatiti.