igre na sreću

Novi trendovi u industriji klađenja: Pojavljuju se startupovi koji pokušavaju ukloniti 'osjećaj krivnje', neki zadržavaju oklade u krugu obitelji, a jedan od njih želi zavesti žene

15.02.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Online sportsko klađenje jedan je od najbrže rastućih segmenata tržišta igara na sreću. Procjena je da će američka industrija online klađenja, danas vrijedna oko 59 milijardi dolara, već iduće godine porasti na gotovo 93 milijarde dolara. Zato ne iznenađuje to što se pojavljuje sve više startupova koji nastoje zajahati unosan val, a velike kladionice pokušavaju pogoditi tko će od njih postati 'zlatna koka'. Može se očekivati da će ti trendovi zapuhnuti i europsko tržište

'Postoji jaz u inovacijama koji tržišni lideri - tvrtke o kojima najviše ovisi budućnost industrije - općenito nisu u stanju riješiti', kaže Lloyd Danzig iz investicijske tvrtke Sharp Alpha za američki Inc. Riječ je o tvrtki koja ima fond od 10 milijuna dolara za ulaganje u startup tehnologije za sportsko klađenje.

Danzig ističe da je za startupe najveći izazov privlačenje dovoljnog broja korisnika na svoje platforme kako bi uvjerili investitore da je njihov proizvod vrijedan. To je razlog zbog kojeg se s lansiranjem proizvoda obično kreće u veljači i ožujku, za vrijeme završnice doigravanja američkog nogometa (Super Bowl) i završnog turnira sveučilišne košarke (March Madness), što su dva daleko najgledanija sportska događaja u SAD-u.

Tri startupa koja trenutno najviše obećavaju su DraftFuel, Wagr i Chalkboard.

Tvrtka DraftFuel osmislila je aplikaciju koja bi trebala omogućiti klađenje bez osjećaja krivnje. Suosnivači Tom Mangan i Alex Cullingford pokrenuli su tvrtku sa sjedištem u Philadelphiji 2019. s idejom da korisnicima omoguće otvaranje zasebnog digitalnog računa na koji mogu uplaćivati određeni postotak sa svog štednog računa ili novac koji im ostane kao kusur nakon kupnje. Prije toga su proveli anketu među 11 tisuća ljudi iz koje su saznali da je 85 posto njih zainteresirano za financijski odgovorniji način klađenja.

U prosincu 2021. DraftFuel je ušao u partnerstvo s Discover Bankom, akceleratorskim programom Središnje banke Kansas Cityja, a uskoro bi trebali ponuditi svoju aplikaciju i u državama Pennsylvaniji, New Jerseyju i New Yorku.

Iza startupa Wagr stoje harvardski studenti Eliana Eskinazi i Mario Malavé. Kao strastveni ljubitelji sporta željeli su se kladiti, ali su im bile odbojne platforme velikih kladionica. Zbog toga su stvorili svoju, pa se u zatvorenom krugu mogu kladiti s prijateljima i obitelji.

Aplikacija je pokrenuta 22. siječnja i trenutno je dostupna samo stanovnicima države Tennessee, u kojoj je tržište sportskog klađenja vrijedno više od 205 milijuna dolara. Osnivači Wagra tvrde da platforma pruža korisnicima sasvim drugo iskustvo klađenja jer se klade protiv prijatelja, a ne protiv velikih kladioničarskih kuća.

Aplikacija nudi brojne druge mogućnosti, poput toga da možete pomoći prijateljima da se odluče na koji sport će se kladiti i da razumiju kakvi su im izgledi. Uz to, preko nje možete pratiti uplate i isplate, tako da se izbjegnu neugodne situacije utjerivanja dugova.

Wagr je dosad prikupio oko 16 milijuna dolara ulaganja, a među investitorima je i suosnivač Reddita Alexis Ohanian.

Startup Chalkboard sa sjedištem u Chicagu krenuo je s radom 2019. godine. S 1,5 milijuna dolara, koliko je dosad prikupio, pokrenuo je društvenu platformu koja se korisnicima nudi kao središnje mjesto za raspravu s prijateljima o sportskim rezultatima, klađenju, dobicima i gubicima. Tvrtka je također podnijela zahtjev za patent koji bi omogućio zajedničko klađenje na većim kladioničarskim platformama.

Osnivač Chalkboarda Ted Mauze kaže da su mu ciljana skupina najviše žene i da njima treba pružiti drugačije okruženje. Prema istraživanju, postotak žena u SAD-u koje se klade porastao je s 28 na 33 posto između 2020. i 2021., a prema svemu sudeći, taj trend se nastavlja.