SRCE EUROPE

Novi megalomanski projekt u Dubaiju zadire i u podmorje

12.08.2021 u 15:11

Bionic
Reading

Najveća europska tvrtka za nekretnine u Dubaiju, Kleindienst Group, koja stoji iza projekta Srce Europe, mega odmarališta ili dijela mreže umjetnih otoka pod nazivom The World, osnovala je institut za njegu i obnovu koralja

Kako su stručnjaci objasnili, institut će koristiti tehniku drobljenja gdje se komadići koralja režu malom električnom pilom, dopuštajući svakom koralju da se potencijalno regenerira stotinama puta. Komadići koralja tada će se skladištiti u posebnim spremnicima za vodu. Tim morskih biologa nadzirat će ih i njegovati dok koralji ne budu dovoljno veliki da ih prepuste prirodi.

Predsjednik instituta Josef Kleindienst rekao je za CNN da će institut očuvati i zaštititi genetski fond koralja u Arapskom zaljevu.

Studija iz 2018. pokazala je da je čak 73 posto koralja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima umrlo u procesu izbjeljivanja, uglavnom kao posljedica klimatskih promjena i ljudske intervencije.

Do izbjeljivanja koralja dolazi zbog prekinute simbioze između koralja i algi. Kad je more prevruće, alge odumiru, fotosinteze više nema, a koralji postaju bijeli. To čak može dovesti do izumiranja koralja.

Ovaj je fenomen prvi put primijećen 1998. godine, a zatim ponovno 2002. Nakon nekoliko godina pauze, proces se ponovno pojavio 2016. i 2017. godine, u kojem je oštećeno gotovo dvije trećine Australijskog Velikog koraljnog grebena dugog 2300 kilometara.

Zbog klimatskih promjena ti su fenomeni sve veći, a šteta sve veća, upozoravaju stručnjaci.

Kleindienst naglašava da je cilj Srca Europe pokazati da ljudski razvoj i morski život mogu koegzistirati u održivom okruženju. Koralji će pridonijeti tome da grad postane ekološki prihvatljiv, a postat će i krajobrazno obilježje luksuznih hotela, 4000 stambenih objekata i više od 50 turističkih atrakcija.