OSLABILE I EUROPSKE DIONICE

Nove teškoće u vezi Grčke pogodile euro

10.02.2012 u 17:32

Bionic
Reading

Euro je u petak oslabio na međunarodnim tržištima jer je čelnik grčke stranke krajnje desnice, partnera u koalicijskoj vladi, izjavio da ne može poduprijeti sporazum o paketu pomoći, zbog čega su ponovno u prvi plan izbile bojazni od nekontroliranog bankrota Grčke, a oslabile su i europske dionice

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,6 posto i njime se trgovalo po 1,3199 dolara. Time se povukao s najviše razine u dva mjeseca od 1,3322 dolara, na koju se popeo u četvrtak. Oslabio je i oko 0,5 posto prema jenu, na 102,66 jena, povukavši se također s najviše razine u dva mjeseca od 103,28 jena, zabilježene dan ranije.

Dolar je pak zabilježio najvišu razinu u dva tjedna prema jenu od 77,81 jena.

Izjave čelnika grčke stranke krajnje desnice samo su dodatno povećale gubitke eura, kojemu već na ruku nije išla najnovija odluka ministara financije eurozone da od Grčke zatraže dodatne mjere štednje kako bi se deblokirao drugi paket pomoći, vrijedan 130 milijardi eura.

'Neke od naših klijenata i dalje brine da bi se situacija u Grčkoj još mogla pogoršati. S obzirom na predstojeće glasovanje grčkog parlamenta, uz druge rizične događaje tijekom vikenda, ulagači baš nisu spremni držati veća rizična ulaganja', kazao je Valentin Marinov, valutni strateg u CitiFX-u.

Kao razloge slabljenja eura trgovci navode dobitonosne prodaje. Naime, jedinstvena europska valuta osjetno se oporavila nakon najniže razine u 17 mjeseci od 1,2624 dolara, na koju se spustila u siječnju, poglavito zahvaljujući optimizmu ulagača u vezi dogovora drugog paketa pomoći za Grčku.

Političke stranke u Ateni postigle su dugoočekivani dogovor o strogim mjerama štednje, nužan za dobivanje drugog paketa pomoći, a dogovor Grčke s držateljima obveznica u privatnom sektoru praktički je zaključen.

Međutim, predsjedatelj euroskupine Jean-Claude Juncker kazao je da Grci moraju pronaći dodatne uštede u visini 325 milijuna eura da bi se deblokirao drugi paket pomoći. S obzirom na skorašnje prijevremene izbore u Grčkoj, potrebna su i politička jamstva da će planovi biti i provedeni u djelo.

Zabrinutost zbog Grčke spustila europske dionice

Europske dionice oslabile su u petak nakon što su europski čelnici nametnuti Grčkoj dodatne uvjete za dobivanje novog paketa pomoći, a ultradesni grčki lider kazao da možda neće glasati za sporazum kojim je Atena osigurala spasonosni novac

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,9 posto na 5.845 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX 1,9 posto na 6.663 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 1,32 posto i iznosio je 3.379 bodova.

Optimizam investitora okopnio je nakon što su se pojavile naznake da Grci još nisu postigli suglasnost o dodatnim mjerama štednje koje od njih traže zajmodavci kako bi im odobrili nužni paket pomoći. U protivnom, Grčka bi mogla bankrotirati, što bi dovelo do nesagledivih posljedica na tržištima.

Grčka javnost bijesna je zbog novih zahtjeva za štednjom, objavljen je opći štrajk, a čelnik ultradesničarske stranke LOAS i koalicijski partner premijera Lukasa Papademosa George Karatzaferis objavio je u petak na konferenciji za novinstvo da ne može glasati za sporazum o međunarodnoj pomoći.

'Europa unosi pomutnju na tržište i optimizam ulagača da će biti postignut sporazum o Grčkoj okopnio je', izjavio je Bob Parker iz banke Credit Suisse. 'Ako Grci ne postignu sporazum, mogao bi uslijediti bankrot a time veći otpisi za banke i investitore'.

Parker smatra da će investitori ostati nervozni u cijelom prvom tromjesečju, prateći refinanciranje perifernih zemalje eurozone i banaka, ali i da će se oporaviti u drugoj polovici godine pod uvjetom da se poboljšaju poslovni rezultati poduzeća a središnje banke pruže odgovarajuću podršku.

Banke su najviše izložene dužničkoj krizi u eurozoni i bilježile su u petak neujednačenu izvedbu na tržištima dionica. Tako je Commerzbank zbog neizvjesnosti u vezi s Grčkom oslabio 3,5 posto, nakon što je protekla tri dana ojačao čak 14,8 posto. Barclays je pak bio među najvećim dobitnicima, ojačavši četiri posto nakon što su njegovi dobri rezultati u poslovanju s građanima i u korporativnom odjelu neutralizirali slabe rezultate u investicijskom bankarstvu.

Ulagače je u petak uznemirio i podatak o snažnom padu kineskog uvoza u siječnju, koji je posebno snažno pritisnuo rudarske dionice, zbog straha od slabljenja potražnje za osnovnim resursima. Sektor je u prosjeku oslabio 1,5 posto.

Pritom je Anglo American izgubio na vrijednosti 4,0 posto, Antofagasta tri posto, a BHP Billiton 3,6 posto. Eurasian Natural bio je u minusu 3,7 posto, a Kazakhmys 4,6 posto.