INVESTIRANJE

Novčani fondovi sve popularniji

  • Autor: Dina Ivan
  • Zadnja izmjena 18.05.2009 11:18
  • Objavljeno 18.05.2009 u 11:09
burza novac

burza novac

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Kada ulažemo novac u fondove, najvažnije je vidjeti u što investira pojedini fond. Prema tome možemo ocijeniti i stupanj sigurnosti investiranja i mogućnost prinosa

Treba znati i da sigurnost imovine fonda (čak i za fondove koji ulažu u najsigurnije državne vrijednosnice i depozite) proizlazi i iz diversifikacije ulaganja.
'Iako su novčani i obveznički fondovi slični segmenti investiranja, ipak ih treba sagledavati na drugačiji način', misli Milovan Strniščak, predsjednik Uprave tvrtke Abacus brokeri.

Oba fonda u najvećem dijelu investiraju prema dužničkim vrijednosnim papirima i instrumentima novčanog tržišta. Obveznički fondovi investiraju više prema dužničkim vrijednosnim papirima, a naziv duguju obveznicama, dugoročnim dužničkim vrijednosnim papirima. Obvezničke fondove karakterizira manja volatilnost vrijednosti udjela. Obveznički fondovi podjednako su popularni i korporativnim klijentima i građanima koji daju prednost stabilnom rastu vrijednosti udjela, a preporučeni minimalni rok ulaganja je od godine dana pa na više pošto se radi o dugoročnim instrumentima. 

Novčani fondovi investiraju u depozite banaka i kratkoročne vrijednosne papire najkvalitetnijih izdavatelja pa se upravo zbog toga smatraju najmanje rizičnim investicijskim fondovima. Prinos novčanih fondova u pravilu je veći od kamata štednje po viđenju, a manji od oročene štednje na duže rokove. U usporedbi s drugim fondovima, koji ulažu u obveznice ili dionice, ulagatelji mogu očekivati prosječno niži, ali siguran i stalan rast vrijednosti svog udjela. Namijenjeni su ulaganju na kraći, ali i na duži rok, ovisno o strategiji ulaganja i mnogim drugim faktorima koji tu strategiju čine i određuju.

Za razliku i od novčanih i obvezničkih fondova dioničke fondove obilježava velika volatilnost cijene udjela koja je posljedica volatilnosti cijena dionica i ulagatelji kojima je mogućnost visokog prinosa važnija od velike sigurnosti ulaganja uložit će u neki od dioničkih fondova. Preporučeni rok ulaganja je od tri do pet godina. U ponudi su i mješoviti fondovi koji su po strukturi imovine i karakteristikama, kombinacija obvezničkih i dioničkih fondova i namijenjeni su prvenstveno investitorima kojima je uz sigurnost ulaganja podjednako važan i natprosječni prinos, odnosno investitorima koji traže veće prinose nego što je realno očekivati od obvezničkih fondova, pa je pri tome minimalni preporučeni rok ulaganja najmanje godinu dana.
 
'Kako najveći dio novčani fondovi investiraju u depozite banaka (barem što se domaćeg tržišta tiče), a koji su najmanje rizični, smatraju se vrlo sigurnom mogućnosti ulaganja', kaže Milovan Strniščak. 'Drugi dio novčani fondovi investiraju prema dužničkim vrijednosnim papirima koji su nisko rizični, a treći dio prema korporativnim vrijednosnim papirima koji su već visoko rizični. Svaki novčani fond, međutim, ima nešto drugačiji portfelj', kaže Strniščak. 'I investitoru se preporuča proučavanje prospekta prije ulaganja i odlučivanje prema svojim očekivanjima, obzirom na to da li mu je važnija veća sigurnost ili mogućnost većih prinosa. Fondovi ne smiju odustajati od svojih prospekata, međutim mogu tražiti dozvolu HANFE da ih izmijene, što se dosta često i događa', dodaje Strniščak.

'Kada govorimo o prednostima novčanih fondova važno je i dodati da su dionički fondovi prijašnjih godina imali visoke prinose, dok su novčani fondovi imali prinose između tri i sedam posto, unatrag godinu dana. Dok su novčani fondovi ostali pri istim prinosima, ili ih čak malo i povećali, kod su dioničkih fondova prinosi pali', objašnjava dalje Milovan Strniščak.

Razlikujemo također valutne i kunske novčane fondove i prilikom odluke gdje ulagati važno je znati da kod valutnih fondova postoji faktor reakcije na kunu i o tome će također ovisiti prinos.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi