NAKON PROSVJEDA

Nova Uprava RIZ-a ušla u tvornicu, stara-izašla

30.10.2012 u 14:37

Bionic
Reading

Dvjestotinjak radnika zagrebačke tvornice RIZ Odašiljači i njezina nova Uprava na čelu s predsjednikom Željkom Marićem danas oko podne, nakon višesatnog prosvjeda ispred tvornice koju su čuvali zaštitari, ušli su u krug tvornice te najavili da će RIZ Odašiljači nastaviti s radom.

Istodobno, jutros je tvornicu napustila stara Uprava na čelu s predsjednikom Kamilom Vranom, koju je 21. rujna imenovao Nadzorni odbor (NO) u ime države kao većinskog vlasnika tvrtke. No, tek mjesec dana kasnije, na sjednici održanoj 25. listopada, NO na čelu s predsjednicom Vesnom Čizmar opozvao je tu Upravu i imenovao novu tročlanu Upravu.

Predstavnici sindikata RIZ-a tvrdili su danas novinarima da je opozvana Uprava opljačkala RIZ i postavila zaštitare koji su priječili ulazak radnicima u tvornicu. Opozvana Uprava jutros je sazvala i skup radnika na koji se, po riječima sindikalne povjerenice u RIZ-u Marine Glokević, odazvalo tek desetak radnika.

Staru su Upravu opozvali, kako je pojasnila Čizmar, zbog niza nezakonitosti i rastrošnosti u poslovanju, psihičkog zlostavljanja radnika, prijetnji svih vrsta te potpune nezainteresiranosti za sadašnjost i budućnost tvrtke.

Među nezakonitostima Čizmar i Glokević su naveli da je stara Uprava uzela kredit od 6,5 milijuna kuna, za što nije pitala ni obavijestila NO, isplatila članovima Uprave predujam na ime plaća bez pravovaljanog ugovornog odnosa, suspendirala 11 radnika bez provedbe postupka, a svim službama i radnicima zabranila bilo kakvu komunikaciju s NO.

Zaštitarskoj tvrtki isplatili su 100.000 kuna za tjedan dana posla, PR agenciji 25.000 kuna, a za novi su namještaj potrošili više od 60.000 kuna, kaže Glokević pitajući se pred novinarima i radnicima znaju li za to Vlada i AUDIO koji su tu Upravu imenovali.

I ona i Čizmar, kao i novi predsjednik Uprave Marić, sada od Vlade i AUDIO-a očekuju da podrži nove odluke NO-a nadajući se da je došao kraj petomjesečnim prosvjedima radnika za opstanak profitabilnog RIZ-a.

Marić je novinarima rekao da je nova Uprava jutros upisana u sudski registar te je danas nakon dolaska inspekcije rada i službeno obavio primopredaju tvrtke. Opozvat će i suspenzije koje nemaju pravnu osnovu, a za sada ne može reći hoće li pokretati pravne postupke protiv opozvane Uprave i onoga što su radili jer to sve tek trebaju ispitati.