ODLUKA AZTN-a

Nova referentna kamatna stopa 4,10 posto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.12.2010 16:46
  • Objavljeno 17.12.2010 u 15:49
olgica spevec

olgica spevec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja donijela je odluku o utvrđivanju osnovne referentne kamatne stope za 2011. u iznosu od 4,10 posto

Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, a izračunata je temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana zabilježene u rujnu, listopadu i studenom ove godine.

Istovremeno, sukladno privremenim pravilima o državnim potporama kojima se hrvatskim poduzetnicima omogućava lakši pristup kapitalu u razdoblju gospodarske krize, privremena osnovna referentna stopa u iznosu od 3,54 posto i dalje se primjenjuje u 2011, ublažavajući na taj način negativne posljedice globalne ekonomske i financijske krize za hrvatsko gospodarstvo.

Privremena osnovna referentna stopa utvrđena je umanjivanjem osnovne referentne stope za 13 posto, odnosno za razliku istih referentnih stopa u eurozoni. Drugim riječima, povoljniji krediti koji davatelji državnih potpora odobravaju poduzetnicima uz primjenu ove stope smatrat će se sukladnim Zakonu o državnim potporama pod uvjetom da ih odobri Agencija.

Osnovna referentna stopa i privremena osnovna referentna stopa mijenjat će se tijekom godine, ukoliko će prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca i razlika referentnih stopa u euro-zoni odstupati više od ±15 posto od zadnjeg utvrđenog prosjeka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi