CROBEX U BLAGOM PLUSU

Nova pravila nisu uzdrmala burzu

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 20.07.2009 16:20
  • Objavljeno 20.07.2009 u 16:20
crobex, zagrebačka burza

crobex, zagrebačka burza

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Početak tjedna obilježen je stupanjem na snagu novih pravila Zagrebačke burze kojima se, između ostalog, ukida 'prisilna' JDD kotacija, koja je odigrala značajnu ulogu u proširenju burzovne ponude. Crobex je danas blago ojačao zahvaljujući rastu cijena vodećih brodarskih dionica. Trgovinska aktivnost osjetno je smanjena, a više od polovice redovnog prometa ostvareno je dionicama HT-a i Atlantske plovidbe

Premda je polovica aktivnih dionica pretrpjela pad cijena, Crobex je završio 0,69 posto u plusu. Za to su najzaslužnije brodarske dionice, među kojima je opsegom prometa i rastom cijene dominirala Atlantska plovidba. Pozitivnu izvedbu Crobexa poduprle su i dionice Adrisa Viadukta i HT-a.

Dionicom HT-a trgovalo se u uskom cjenovnom rasponu uz zaključnu cijenu nadomak 230 kuna.

Novim pravilima Zagrebačke burze koja su danas stupila na snagu ukidaju se postojeća uvrštenja i uvode nova. Ukidanje JDD kotacije u prvo vrijeme neće dovesti do značajnijih promjena budući da su dionice s te kotacije prebačene na Redovito tržište. Ukidanje Usporednog tržišta rezultiralo je delistiranjem stotinjak dionica kojima se dosada sporadično trgovalo. Usporedno tržište zamijenila je Multilateralna platforma (MTP) na koju je uvršteno 20 dionica.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi