BURNA SJEDNICA

NO Ine imenovao upravu na godinu dana zbog izbora?

31.03.2015 u 16:31

Bionic
Reading

Nadzorni odbor Ine na današnjoj sjednici ponovno je imenovao Zoltána Áldotta za predsjednika Uprave Ine te Niku Dalića, Gábora Horvátha, Ivana Krešića, Davora Mayera i Pétera Rataticsa za članove Uprave Ine za razdoblje od 1. travnja 2015. do 31. ožujka 2016. No, prema pisanju Jutarnjeg lista, odluka je izglasana bez prisutnosti dvojice hrvatskih članova NO-a koji su demonstrativno napustili sjednicu

Podsjetimo, Vlada je predložila da se trojici hrvatskih članova Uprave: Niki Daliću, Ivanu Krešiću i Davoru Mayeru, produlji dosadašnji mandat, odnosno da ostanu na svojim funkcijama. Međutim, predstavnici MOL-a predložili su produljenje na samo godinu dana. O tome se na sjednici NO-a vodila vrlo oštra debata, piše Jutarnji list.

Hrvatski članovi NO-a Mladen Proštenik i Maja Rilović bili su protiv mađarskog prijedloga te su u znak prosvjeda napustili sjednicu. Kako im se predsjednik NO-a Siniša Petrović nije priključio, odluka o jednogodišnjem mandatu donesena je preglasavanjem.

Prema jednom tumačenju, produljenje samo na godinu dana ima veze s parlamentarnim izborima, odnosno Mađari spekuliraju kako će se s HDZ-om - dođe li na vlast - lakše dogovoriti.

Nadzorni odbor je također dao suglasnost na revidirane financijske izvještaje za godinu završenu na dan 31. 12. 2014. s izvještajem neovisnog revizora te je razmatrao i Izvješće o stanju društva INA Grupe za poslovnu godinu 2014. te nije imao primjedbi na dostavljeno izvješće. Nadzorni odbor je također dao suglasnost na prijedlog Uprave o uporabi dobitka za pokriću gubitka akumuliranog na stavci kapitala.