DO KRAJA GODINE

NLB treba novu dokapitalizaciju od 400 mil. eura

15.09.2011 u 20:01

Bionic
Reading

Uprava i nadzorni odbor Nove Ljubljanske banke (NLB) objavili su danas da bi je njeni vlasnici do kraja ove godine morali dokapitalizirati s novih 400 milijuna eura, što je više od prvotnih procjena da bi ta banka s dokapitalizacijom od 250 milijuna eura dosegnula potreban prag adekvatnosti kapitala u slučaju nove svjetske financijske krize

'Zbog očekivanja da će se negativni trendovi u širem gospodarskom okolišu nastaviti banka će trebati više kapitala i rezerve za izvođenje prihvaćene strategije', izjavio je predsjednik nadzornog odbora Nove Ljubljanske banke Marko Simoneti nakon sastanka uprave i nadzornog odbora posvećenog poslovanju u ovoj i idućoj godini, te zahtjevu slovenske središnje banke da NLB poveća svoj temeljni kapital.

Najveća slovenska banka, koja je u većinskom vlasništvu države i čiji je drugi najveći vlasnik belgijska financijska skupina KBC, u ožujku je dokapitalizirana sa 250 milijuna eura iz državnog proračuna, a još prije nekoliko mjeseci procjenjivalo se da će do kraja godine trebati još jednu financijsku injekciju, od 250 milijuna eura.

Nadzorni odbor NLB-a u četvrtak je prihvatio prijedlog uprave da se taj iznos poveća na 400 milijuna eura i da se dokapitalizacija izvede do kraja ove godine kako bi banka mogla ostvarivati planiranu strategiju u razdoblju 2012-2013. godine, kada se očekuje da će se u vezi sa usporavanjem ekonomskog rasta nastaviti teškoće banke vezane uz loše plasmane iz ranijih godina i potrebne otpise i rezervacije, osobito zbog kredita građevinskoj industriji.

Kako je u četvrtak objavio poslovni dnevnik 'Finance', NLB će ove godine prema neslužbenim podacima treću godinu za redom ostvariti gubitak koji bi mogao premašiti 70 milijuna eura. To je znatno manje od lanjskog rekordnog gubitka od 202 milijuna eura, ali su se očekivanja da će banka ovu godinu poslovati s minimalnim dobitkom pokazala preoptimističnim, navode 'Finance'.