NEGATIVAN TREND

Njemačko gospodarstvo zapelo u recesiji, poslovna klima pogoršana u siječnju

25.01.2024 u 15:27

Bionic
Reading

Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana je i u siječnju, drugi mjesec zaredom, odražavajući znatno izraženiju nesigurnost među kompanijama, izvijestio je u četvrtak institut ifo, zaključivši da je njemačko gospodarstvo u recesiji.

Ifov indeks poslovne klime smanjio se u siječnju za 1,1 bod u odnosu na blago sniženu vrijednost iz prosinca, na 85,2 boda, objavio je ifo.

Tvrtke su lošije ocijenile aktualno poslovanje nego u prosincu, a njihova očekivanja za idućih šest mjeseci još su pesimističnija, pokazalo je istraživanje.

"Njemačko gospodarstvo zapelo je u recesiji", zaključio je predsjednik Ifoa Clemens Fuest.

Njemački BDP pao je u četvrtom tromjesečju za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirao. Ifo je u srijedu snizio procjenu rasta za ovu godinu na 0,7 posto, ističući smanjenu državnu potrošnju koja će značiti i manju potporu za građane i kompanije.

Značajno je početkom godine pogoršana klima u uslužnom sektoru, odražavajući prije svega zamjetno lošiju ocjenu trenutnog poslovanja. Kompanije posebno brinu neizvršene narudžbe, a očekivanja su im također nešto pesimističnija.

U sektoru trgovine je na početku godine vladalo najslabije ozračje od listopada 2022. godine, odražavajući manje zadovoljstvo trenutnom poslovnom situacijom i lošija očekivanja, kako u maloprodaji tako i u veleprodaji.

U građevinarstvu se poslovno ozračje i dalje pogoršava, uz lošu ocjenu trenutne situacije i još sumorniija očekivanja za idućih pola godine.

Iznimka je industrija s blago poboljšanim ozračjem, uz bolju ocjenu aktualne poslovne situacije i ublaženim pesimističnim očekivanjima, pokazuje istraživanje.

Nesigurnost među tvrtkama znatno je porasla, rekao je Reutersu voditelj istraživanja u Ifou Klaus Wohlrabe.