piše Bundesbank

Njemačko gospodarstvo na putu snažnog rasta i bez vlade

20.11.2017 u 16:13

Bionic
Reading

Zahvaljujući snažnoj industrijskoj aktivnosti njemačko će gospodarstvo ovu godinu zaključiti snažnim rastom, a glavna prepreka u realizaciji narudžbi mogao bi biti manjak radnika, ocijenila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.

Optimistična ocjena Bundesbanka pokazuje da pat-pozicija nakon rujanskih parlamentarnih izbora nije utjecala na stanje u najvećem europskom gospodarstvu. Rješenje se još ne nazire, posebno nakon što su proteklog vikenda propala nastojanja njemačke kancelarke Angele Merkel da sastavi koalicijsku vladu, tumači Reuters. 

Snažan priljev novih narudžbi zasada upućuje na zaključak da je industrija glavni pokretač gospodarstva, primjećuju u središnjoj banci.

‘Uz podršku snažnog rasta industrijske aktivnosti, njemačko će gospodarstvo vjerojatno ostati na putu snažne ekspanzije i u četvrtom tromjesečju 2017. godine’, objavila je Bundesbanka u mjesečnom biltenu.

Glavna je pak prepreka većoj proizvodnji manjak radnika, posebno u sektorima građevinarstva i proizvodnje, dodaju.

‘Sve veća nestašica kvalificiranih radnika mogla bi u budućnosti u značajnijoj mjeri ograničiti kontinuirati snažan rast priozvodnje’, ističe se u biltenu.

‘U konačnici će izuzetno povoljno okruženje na tržištu rada i činjenica da su izgledi za primanja i dalje povoljni zajamčiti da privatna potrošnja podupre aktivnost u zemlji’, dodaje Bundesbank u najnovijem biltenu.

  • +17
Sva lica Angele Merkel Izvor: Reuters / Autor: EDGARD GARRIDO