100 NAJVRJEDNIJIH KOMPANIJA

Njemačkih tvrtki više nema u prvoj ligi, a loše se piše i cijeloj Europi

04.07.2022 u 18:45

Bionic
Reading

Među 100 najvrjednijih kompanija na svijetu po prvi put nema ni jedne njemačke firme. Prva na rang listi - kojom dominiraju firme iz SAD-a - je naftna kompanija iz Saudijske Arabije. Europa stoji loše i loše joj se piše.

Njemačke firme sve više gube težinu na svjetskim burzama. Dok je na kraju 2007. među 100 najvrjednijih bilo sedam njemačkih kompanija, na kraju 2021. su ostale samo još dvije, piše DW. A u prvoj polovini 2022. nijedna njemačka kompanija nije zastupljena na ovoj rang listi. To je rezultat studije revizorske i konsultantske kompanije EY.

Najbolje rangirana frima sa sjedištem u Nemačkoj je SAP koji se bavi softverom s tržišnom vrednošću od 106 milijardi dolara. Ona je, međutim, tek na 113. mjestu. Deutsche Telekom je na 120. mjestu s 98 milijardi dolara, a na 74. mjestu je Linde (industrijski plin) koja od spajanja sa Praxair-om ima sjedište u Irskoj.

Naftna kompanija Saudi Aramco je s tržišnom vrijednošću od 2,3 bilijuna američkih dolara najskuplja kompanija na svijetu – a slijedi američki Apple. Sve u svemu, međutim, malo se promijenilo u dominaciji firmi sa sjedištem u SAD-u na svjetskim burzama: sada ih je 60, a prije pre šest mjeseci ih je bilo 61.

Među prvih 10 su Microsoft, Alphabet, (matična kompanija Googlea) Amazon, Tesla, investicijski kompanija Berkshire Hathaway, zdravstveno osiguranje Unitedhealth, Johnson & Johnson i Facebookova grupa Meta.

Najvrjednija europska kompanija, je švicarski Nestle - na 20. mjestu. Prema revizorima, krajem 2007. dakle prije financijske krize, od 100 najvrjednijih kompanija širom svijeta su 46 su bilie iz Europe. Sada ih je ostalo samo 16.

Povratak energetskog sektora

Pad cijena na svetskim burzama – izazvan ruskim ratom protiv Ukrajine, zabrinutošću oko recesije i rastućim kamatnim stopama – uništio je bilijune vriujednosti u prvoj polovini 2022.

Samo tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost akcija kojima se trguje na burzi 100 najskupljih kompanija - pala je tokom prvih šest mjeseci ove godine za 17 posto ili 6,1 bilijuna dolara - na oko 29,8 bilijuna dolara. Pritom su tehnološke firme pale čak za 28 posto.

Nasuprot trendu, naftne i plinske kompanije među prvih 100 povećale su svoju burzovnu vrijednost za 19 posto.

„U posljednje vrijeme investitori se više fokusiraju na profitabilnost nego na rast", ​​objasnio je Henrik Alers, izvršni direktor EY Njemačka. „Novac se više ne daje tako lako, povećavaju se zahtijevi naspram kompanija u koje se ulaže".

Sumorni izgledi za Europu

Iako mnoge vodeće firme i dalje bilježe visoke profite, trenutna situacija je dovela do duboke neizvjesnosti, kaže Alers. On očekuje veoma tešku drugu polovinu godine: „Loše vijesti dolqaze jedna za drugom, treba prevladati nmoge krize od kojih neke potiču jedna drugu. Opasnost od globalne recesije je sada realna."

Alers smatra da će digitalizacija - kojoj je pandemija korone dala ogroman zamah - vjerojatno imati odlučujući uticaj na ekonomiju i burze u godinama koje slijede.

A tu su Europa i Njemačka slabo pozicionirane. Od 23 tehnološke kompanije koje su trenutno među 100 najboljih, 17 ima sjedište u Sjevernoj Americi, četiri u Aziji i samo dvije u Europi. Prema njegovim riječima, trend digitalizacije je doveo do toga da se posljednjih godina smanjila težina Europe na svjetskim burzama.