javlja destatis

Njemački izvoz vratio se na pretpandemijske razine

09.08.2021 u 13:39

Bionic
Reading

Njemački izvoz dosegnuo je u lipnju pretpandemijsku razinu zahvaljujući najvećim dijelom oporavku svjetskog gospodarstva, izvijestio je u ponedjeljak statistički ured. Izvoz je u lipnju bio 1,1 posto viši nego u veljači prošle godine, neposredno uoči početka pandemije koja je prouzročila nagli pad aktivnosti u svjetskom gospodarstvu, objavio je Destatis.

Usporedba s prethodnim mjesecom pokazuje 1,3-postotni rast izvoza, na 118,7 milijardi eura, utvrdio je statistički ured. Na godišnjoj razini poskočio je gotovo za četvrtinu. Uvoz je pak porastao 0,6 posto u usporedbi sa svibnjem, na 102,4 milijarde eura. Na godišnjoj razini također je uvećan gotovo za četvrtinu.

Podaci za prvu polovinu godine pokazuju skok izvoza za 16,7 posto na godišnjoj razini, a gotovo isti postotni rast bilježio je i uvoz. Njemački izvoz premašio je tako u lipnju pretpandemijsku razinu, ali kompanije sada muče problemi u opskrbi, ističe agencija dpa.

Čak 64 posto ključnih njemačkih industrijskih tvrtki navelo je u istraživanju ekonomskog insituta ifo da imaju problema s opskrbom i isporukom robe, koji ugrožavaju njihovu proizvodnju.